Valér
-1 °C
0 °C

Taposóaknától sérült nők szépségversenye

2008.03.27. 07:14
Az afrikai Angolában szépségversenyt tartanak taposóaknáktól megsérült nőknek. A jórészt végtagjaikat vesztett versenyzők arra emlékeztetnek, hogy még mindig több mint egymillió akna lapul az ország talajában.

Angola fővárosának egyik legelegánsabb szállodájában tartják a világ első olyan szépségversenyét, amire csak taposóaknától megsérült nők jelentkezhettek. Az országos selejtezők után 18 nő jutott a döntőbe. Mindannyian súlyos sérülést szenvedtek a legsunyibbnak tartott fegyvertől. A taposóaknákat a földbe rejtik, szabad szemmel nem lehet észrevenni őket. Amikor nagyobb súly nehezedik rájuk, akkor felrobbannak, akár évtizedekkel telepítésük után is.

Angolában közel 30 évnyi polgárháború után 2002-ben kötöttek békét a szemben álló felek. Azóta nincsenek harci cselekmények, de még napjainkban is sokan sérülnek meg a harcok idején telepített aknáktól. Több mint egymillió akna hever az ország talajában, pedig az ENSZ segítségével már hat éve komoly aknamentesítő programok indultak.

A BBC tudósítása szerint több tízezer aknasérült él az országban. A sebesültek többsége a lábát, esetleg a karját vesztette el. A mostani szépségversenyt két célból szervezte az ország aknamentesítésével foglalkozó állami bizottsága: egyrészt, hogy önbizalmat és vigaszt adjon a megsérült nőknek, másrészt hogy figyelmeztesse a világot az aknamentesítés fontosságára.

A győztes a "Miss Landmine Survivor", vagyis a Miss Taposóakna Túlélő címet viselheti majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!