Bernadett
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Sóbánya nyelheti el Aknaszlatinát

2009.02.05. 15:18
Egy szakértői jelentés szerint környezeti katasztrófát idézhet elő a Tisza völgyében a kárpátaljai Aknaszlatina (Szolotvino) sóbányájának romló állapota.

A sóbánya rendezetlen helyzetével kapcsolatos aggodalmakat az ukrán agráripari miniszterhez és Kárpátalja megye vezetőihez intézett levelében jelezte az Ukrán Bányászati és Vegyészeti Tudományok Akadémia elnöke.

Ivan Zozulja egy nemrég folytatott tudományos szakértői vizsgálat adataira támaszkodva megerősítette, hogy valósak a súlyos következményeket előre vetítő korábbi megállapítások a sóbánya és annak használaton kívüli tárnáiban berendezett egyetlen ukrán allergológiai kórház sorsát illetően, írta csütörtökön megjelent számában az ungvári Igazi Kárpáti Igaz Szó című lap.

A cikk szerint a vizsgálatban részt vett tudósok leszögezték: a bányában és annak környékén az állami támogatás hiánya és a termelés leállítása következtében felborul az ökológiai egyensúly, ami végeredményben környezeti katasztrófát idézhet elő az Európai Unió határa mentén, a Tisza völgyében.

Megsemmisülhet az ország nyugati régiójának egyetlen sóbányája és az allergológiai kórház, a karszttevékenység nyomán pedig egész Aknaszlatinát elnyelheti a föld - áll a jelentésben. A szakértők szerint az övezetben dollár százmilliókban mérhető kár keletkezhet, ha az ukrán állam nem lép idejében.

A vizsgálatok megállapították, hogy a tragédia elkerülése végett két éven belül mintegy százmillió hrivnyát (hárommilliárd forint) kellene fordítani állagmegőrzésre, és finanszírozást igényelne a térség ökológiai állapotának folyamatos ellenőrzése is.

A lap szerint a fenyegető katasztrófa Damoklész kardjaként függ a település és környéke felett, a sorozatos tárnaomlások rettegésben tartják az aknaszlatinaiakat. A vészhelyzetről ökológusok és Kárpátalja megye vezetői már számtalanszor tájékoztatták az ukrán kormányt, az illetékes minisztériumokat, ám - így az írás - eddig nem történt előrelépés.

Aknaszlatinán a helyzet folyamatosan romlik, nagyon aggasztó az a tény, hogy az idei költségvetésben a kormány egyetlen vasat sem szán a bánya és a település megmentésére - emlékeztetett az ungvári újság