Mátyás
-6 °C
1 °C

Rettegésben tartja Pécset az al-Kaida nevét felhasználó zsaroló

2004.10.28. 17:28
Az al-Kaida arab terrorista szervezet nevében másfél hónapja küldözget fenyegetőleveleket Pécsett egy zsaroló. Az egyelőre ismeretlen kilétű személy hol százezer forintot követel, hol pedig azt, hogy legyen hattalálatosa a skandináv lottón.
A másfél hónapja tartó bűncselekmény-sorozat egyre nagyobb riadalmat okoz Pécsett - adta hírül a Magyar Rádió. Az ismeretlen tettes ugyanis egyre több fenyegetőlevelet küld szét, ezeket általában a családi házak és közintézmények postaládáiban találják meg.

A zsaroló általában százezer forintot kér, de előfordult már az is, hogy azt követelte, legyen hattalálatosa a skandináv lottón. A magát arabnak, az al-Kaida tagjának nevező személy azzal fenyegetőzik, hogy kérésének elutasítása esetén gyerekeket fog elrabolni és bombákat helyez el különböző helyszíneken.

A Magyar Rádió híradása szerint a rendőrség eddig megpróbálta a történteket eltitkolni, kedden például mindennemű információ közlésétől elzárkóztak, csupán akkor változott a pécsi kapitányság álláspontja, amikor az egyik sértett a sajtótól kért segítséget.

A hölgy félelmében fordult a sajtóhoz, mondván, a rendőrség nem tesz meg mindent védelme érdekében. Pécs rendőrkapitánya ezt követően annyit közölt, hogy nagy erőkkel nyomoznak a tettes kézre kerítése érdekében. A rádió információi szerint az ügy vizsgálatába már a Nemzetbiztonsági Hivatal is bekapcsolódott.

A HavariaPress információi szerint az ismeretlen miután bedobja tört magyarsággal írott leveleit rendszerint fel is hívja a címzettet, hogy olvassa el a levelet és cselekedjen az ott leírtak szerint. Ennek ellenére azonban eddig még nem került sor arra, hogy valaki pénzt adott volna át az ismeretlennek, vagy akár csak találkozót beszéltek volna meg. A megfenyegetett családok Pécs egy jól behatárolható részén élnek, a közintézmények viszont a város különböző pontjain helyezkednek el.