Emőke
-4 °C
9 °C

Vádat emelhetnek a kínai gyógyítók ellen

2004.01.28. 15:59
Kuruzslás alapos gyanúja miatt vádemelési javaslattal fordult a rendőrség az ügyészséghez a júliusban felszámolt, a józsefvárosi piac melletti illegális orvosi rendelőt üzemeletető két kínai állampolgár ügyében.
Két kínai állampolgár engedély nélküli akupunktúrás kezeléseket folytatott a józsefvárosi piaccal szemközti szolgáltatóházban. A hatóságok 2003 júliusábann csaptak le az illegális gyógyítókra.

A rendelőben ketten dolgoztak, az ellenőrzéskor nem tudták hitelesen igazolni kilétüket, és orvosi végzettséget igazoló papírt sem tudtak felmutatni. Az ÁNTSZ helyszínre hívott szakemberei megállapították, hogy a rendelőnek nincs működési engedélye, az ott dolgozók illegálisan végeztek gyógyító tevékenységet.

Kuruzslók, vagy gyógyítók?

Az Index érdeklődésére a BRFK illetékes nyomozója elmondta, hogy a két férfi ellen folyó eljárást szerdán befejezték, és kuruzslás alapos gyanújával átadják a vádemelési javaslatot a VIII. kerületi ügyészségnek.

A nyomozás elhúzódásáról elmondta: alapos igazságügyi orvosszakértői vizsgálatok után zárták csak le az ügyet, amelyek fényt derítettek arra, milyen kezeléseket alkalmaztak az engedély nélkül fenntartott rendelőben. Az ügyészség várhatóan pár héten belül dönt a vádemelési javaslatról - tájékoztatott az ügyészség illetékese.

A Magyar Tudományos Akadémia múlt héten kiadott hivatalos állásfoglalása szerint a hagyományos kínai gyógymódok (például az akupunktúra, akupresszúra, különféle testgyakorlatok) igazoltan gyógyhatásúak. A bejelentés lehetővé teszi, hogy a gyógymódokat hivatalos kiegészítő kezelésként alkalmazzák. Arról, hogy az Akadémia állásfoglalása befolyásolhatja-e az ügy megítélését, arról az ügyész a nyomozati iratok ismerete nélkül nem nyilatkozott.