Mátyás
-6 °C
1 °C

Műhibák miatt omlott össze az Akvapark

2005.03.28. 19:11
Huszonnyolc ember meghalt, kétszáz megsebesült, amikor tavaly februárban összeomlott egy moszkvai fürdő. A most befejezett vizsgálat szerint konstrukciós és tervezési hibák okozták a tragédiát.
A téves konstrukciós döntések és a hibás tervezési számítások okozták a moszkvai Transvaal Akvapark tavaly februári összeomlását, ami 28 halálos áldozattal járt, közölte az orosz fővárosi ügyész hétfőn.

Nem terrorakció volt

Anatolij Zujev a komplex építési-műszaki szakértői vizsgálat eredményeit ismertette, jelezve: ennek tanulmányozása után az ügyészek meghatározzák a tragédia felelőseinek körét, és vádat emelnek ellenük.

A kétszáz személyt megsebesítő 2004. február 14-i fürdőtetőomlás után a moszkvai ügyészek szinte nyomban elvetették a terrorakciót, és két lehetőségre - konstrukciós-tervezési hibára, vagy pedig súlyos üzemeltetési szabálytalanságra - gyanakodtak.

Beton és üveg

Az áldozatok hozzátartozóit képviselő ügyvéd szerint a városháza által jóváhagyott eredeti Transvaal-terv alumínium kupolát irányzott elő. Amikor azonban az építkezés elkezdődött, az alumínium kupolát betonból és üvegből készülőre változtatták, mondta nemrég Igor Trunov, városházi tisztségviselőket hibáztatva.

Egy moszkvai bíróság pedig múlt augusztusban félmilliárd rubel (16,5 millió dollár) kártérítésre kötelezte a Transvaal üzemeltetőjét egy kislány javára, aki elárvult a fürdőszerencsétlenség következtében.

Nodar Koncseli jeles építész viszont, aki a Transvaal tetejét tervezte, hétfőn újólag azt állította, hogy a külső hatás okozta annak leomlását. Koncseli (aki szerint ez a hatás az egyik tartóoszlopot érte) megismételte, hogy rendelkezik robbanástechnikai szakértők véleményével.