Eleonóra
-1 °C
2 °C

Szüneteltethetik a hajózást a Dunán

2003.07.22. 14:13
Olyan alacsony a Duna vízszintje, hogy a hajózási szakemberek szerint lassan fel kell függeszteni a hajóforgalmat, de már jelenleg is csak csökkentett terheléssel közlekedhetnek a hajók. A vízügy még legalább a jövő hét végéig nem számít kiadósabb esőre a Duna vízgyűjtő területein. A Tiszán a valaha mért legalacsonyabb vízállást jegyezhették fel a hónap első felében.
A mezőgazdaságot is sújtó szárazság miatt több magyarországi folyó vizállása is évtizedes negatív rekordon áll. Kovács Dezső, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szakembere az Indexnek elmondta, hogy a Dunán a százéves negatív rekordot ugyan még nem érték el, de ha még napokig nem esik az eső, előfordulhat, hogy fel kell függeszteni a hajóforgalmat a folyón.

Márpedig esőre ne számítsunk

Csapadék ugyanakkor az előrejelzések szerint leghamarabb csak egy-másfél hét múlva esik a Duna vízgyűjtő területein, az Alpoktól távolabbi területekről pedig még három-négy nap, ameddig ideér az árhullám. Dobák István, a Mahart üzemeltetési vezetője szerint még egy hónapig nem várható eső. Ezen időszak alatt csak csökkentett teheléssel szállíthatnak bármit is a hajók.

A Mahart "szárnyas" személyszálllító hajói közül a legnagyobb, a Sólyom már nem közlekedhet, és a Vöcsöknek is "meg vannak számlálva a napjai". Jelenleg biztonsággal csak a negyven centiméteres merülésű Bibicek közlekedhetnek.

Nem jobb a helyzet hazánk második legnagyobb folyóján, a Tiszán sem. A szolnoki székhelyű vízügyi igazgatóságtól kapott információk szerint július első felében a valaha mért legalacsonyabb vízállást mérték Kiskörénél. Emellett Szolnoknál is két centiméterre megközelítette a vízállás a legalacsonyabb szintet.

A jelenlegi helyzeten a szakzsargon szerint egy kis "lötty", azaz némi eső utáni árhullám változtatott. A Tisza még hajózható, noha nagyon sok helyen akadályozza a normális közlekedést egy-egy hajóútszűkület. A szolnoki helyzet sem túl rózsás, bár a szakember szerint "gyalog átkelni a Tiszán kicsit még húzós lenne".

A kikotort iszapot nem engedik vissza a vízbe

A Balatonon is az alacsony vízállás okoz mérhetetlen bosszúságot a szakembereknek, a turistáknak és a turizmusból élőknek. A strandokat, kikötőket folyamatosan kotorják - tájékoztatott Fehér Vilmos, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Nem egyszer problémát okoz azonban a kikotort iszap elhelyezése. Jelenleg csak Keszthelyen van úgynevezett "zagytér" a szárazföldön, ahova elhelyezhetik az iszapot. A kormány által nemrégen bejelentett Balaton-programban hasonló zagyterek kialakítását is tervezik. Zagytér kialakítására alkalmas város például Balatonakali. Andó János alpolgármester az Indexnek azt mondta, hogy nyolchektáros területet tudnának bérbeadni a vízügynek. Szakemberek szerint Fűzfőn és Füreden alakíthatnának még ki zagytereket a kikotort iszap elhelyezésére.