Ágnes
-5 °C
2 °C

Több ezer diákot hallgatnak ki

2002.02.07. 18:09
Több tízmillió forintot is zsebre tehettek azok az alapítványok, amelyek nem létező tanulóik után vettek fel állami támogatást - állítja a BRFK. A rendőrségnek több ezer fiatalt kell kihallgatnia tanúként.
A szakmában jó nevű alapítványok több mint húsz, főleg budapesti iskolában szerveztek művészeti tanfolyamokat, és hallgatói támogatást igényeltek olyan tanulók után, akik nem vettek részt a kurzusokon. Így akár több tízmillió forint jogosulatlan haszonra is szert tehettek a fiktív tanulók után járó mintegy 100-200 milliós támogatás felvételével - mondta Hodosi Gábor őrnagy, a BRFK revizori alosztályától. Pontos számot még nem tud a rendőrség, mert csak a tanfolyamok egy részénél fedezhető fel szabálytalanság. A leggyakoribb visszaélés az volt, hogy valóban folyt képzés, de kevesebb részvevővel, mint ahogy azt jelentették. Ám volt olyan tanfolyam is, amelyik csak papíron létezett. Az alapítványok vezetőségében személyi összefonódások lelhetők fel, a képzésnek helyt adó iskolák is Budapest egy jól körülhatárolható részén fekszenek - állítja a rendőrség.

Politika kizárva

Az APEH még 2000 őszén tett feljelentést a rendőrségen, amikor rutin ellenőrzést tartottak az állami normatívát igénybe vevő alapítványoknál. Az iratok ellentmondásosak voltak (főként a tanuló nyilvántartások nem egyeztek), így arra következtettek, hogy az állami támogatást nem rendeltetésszerű célra használták fel az 1998-2000 időszakban. A rendőrség megalapozottnak látta a gyanút, és megindította a nyomozást. Ha a csalás bebizonyosodik, akkor a tettesek 2-8 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak. Hodosi hozzátette: nincs politikai háttere a csalássorozatnak.

Hamis bizonyítványok

Tevékenységüket a nemzeti szabványnak megfelelő vízjeles bizonyítványok kibocsátásával próbálták fedezni az alapítványok. Ehhez felhasználták régebbi tanulóik adatait, de olyan tanulók adatait is, akiknek semmi közük nem volt a tanfolyamokhoz, ám azokba az iskolákba jártak, ahol az alapítványok termeket béreltek. Azt még nem tudni, hogy ezekhez az adatokhoz hogyan jutottak hozzá. Hodosi őrnagy elmondta, hogy az ügyészséggel abban állapodtak meg, hogy a mintegy kétezer érintett tanulót egy visszaküldendő formanyomtatvány segítségével mind kihallgatják. A nyomtatványon szerepel majd a figyelmeztetés, hogy jegyzőkönyvbe szánt tanúvallomásról lévén szó igazmondási kötelezettség terheli a nyilatkozattevőt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!