Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Albán menekültek hajótérése

2004.01.10. 17:26
Huszonegy albán menekült életét vesztette a Földközi-tengeren, miután gumicsónakjuk felborult a hullámverésben. A csónak két utasa mobiltelefonon kért segítséget az albán rendőrségtől, akik riadóztatták az olasz haditengerészetet.
Huszonegy albán menekült életét vesztette a Földközi-tengeren, miután csónakjuk hajótörést szenvedett - közölte szombaton a NATO egyik albániai szóvivője. Antonio Passaro alezredes Tiranában bejelentette, a szerencsétlenséget 11 ember élte túl. Az albán rendőrség közlése szerint a halottak között van két kisgyermek is.

Két túlélőt őrizetbe vettek a hatóságok, mert azzal gyanúsítják őket, hogy az illegális utat szervező embercsempész-banda tagjai. A motoros gumicsónak péntek este indult útnak Vlora kikötővárosból, hogy illegálisan Olaszországba vigye az embereket. Az erős hullámverésben azonban felborult, és a partoktól mintegy 4 kilométerre hajótörést szenvedett.

A csónak két utasa mobiltelefonon kért segítséget az albán rendőrségtől, akik riadóztatták az olasz haditengerészetet. A szerencsétlenül járt gumicsónakot három holttesttel az olasz haditengerészet fedezte fel szombat reggel.

A 11 életben maradt menekült közül többen súlyos sérüléseket szenvedtek. Egy olasz hajó vette őket fedélzetére, amely az albániai Durresből az ugyancsak albániai Vlora kikötővárosba tartott, majd átadta őket az albán hatóságoknak.