Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Lezuhant Kassán egy gyakorlórepülő

2002.10.29. 15:38
Kedden Kassa közelében lezuhant egy Albatros L-39 típusú sugárhajtású repülőgép, melynek két magyar pilótája katapultált. A balesetet valószínűleg hajtóműleállás okozhatta, a pilóták nem sérültek meg. Vadas Jenő alezredes és Molnár Gyula őrnagy egy kanadai vadászpilóta képzésre készültek.
Jól vannak azok a magyar pilóták, akik kedd délben katapultáltak egy Albatros L-39 típusú sugárhajtású gyakorlógépből a szlovákiai Kassa közelében. A gép nem lakott területre zuhant, a két magyar pilóta pedig sértetlenül ért földet. A Magyar Légierő Szlovákiától bérelt repülési időt, a pilóták a kassai Stefánik Repülőakadémia képzésén vesznek részt.

Hajtóműleállás okozhatta a beleset

Albatros L-39
A pilóták, Vadas Jenő alezredes és Molnár Gyula őrnagy több száz óra repülést tudnak maguk mögött. A Honvédelmi Minisztérium kommunikációs főigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta, hogy az elsődleges vizsgálatok szerint a pilótáknak hajtóműleállás miatt kellett katapultálniuk. A gép leszálláshoz készült, azonban már olyan alacsonyan repült, hogy a pilótáknak nem volt idejük és lehetőségük a hajtómű újraindítására. Az első feltételezések szerint egy hajtóműbe került madár miatt zuhant le a gép - értesült a HavariaPress.

A két pilóta a saját lábán szállt be a mentőhelikopterbe, amely a kassai kórházba szállította őket.

A magyar légierő három szakértője már útnak indult Kassára, hogy a szlovák hatóságokkal közösen vizsgálják ki a baleset körülményeit.

Egy kanadai vadászpilóta képzésre készültek

A két magyar pilóta a magyar és a szlovák védelmi minisztérium között megkötött tárcaközi szerződés alapján végez gyakorlórepüléseket Szlovákiában. A magyar pilótáknak a szerződés keretében hatszáz órát kell repülniük. A feladat kétharmadát már teljesítették, a befejezésig még egy hónapjuk van hátra.

Az MTI úgy tudja, a szlovákiai program célja, hogy a pilótákat felkészítsék a kanadai vadászpilóta képzésre. Azt követően teljes harci értékű pilótává válhatnak. A szlovákiai programra azért van szükség, mert a honvédség L-39-es kiképzőgépei közül kevés üzemképes, nagy részük felújításra szorul, így a leggazdaságosabb megoldásnak ez a kiképzési forma bizonyult.

Évekkel ezelőtt egy ugyanilyen típusú gép már lezuhant Magyarországon, és akkor is sikeresen katapultáltak belőle a pilóták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?