Marcell
19 °C
32 °C

Felfüggesztettet kapott az albertirsai strand üzemeltetője

2006.09.11. 14:22
Több hiányosság és figyelmetlenség is hozzájárult ahhoz, hogy három éve egy hatéves kisfiú belefulladt az albertirsai strand egyik medencéjébe. A strand illetékeseit felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

Egy év két hónap felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki a Budakörnyéki Bíróság hétfőn az albertirsai strand üzemeltetőjére, mint elsőrendű vádlottra. A fürdőben három évvel ezelőtt bekövetkezett tragikus balesetben egy hatéves kisfiú vesztette életét. A halálos baleset 2003 májusában akkor következett be, amikor a gyermek a strand termálvizes medencéjének leeresztése közben a szívóhatás miatt beszorult a lefolyócsőbe.

A gyermeket annak idején rendőrök, tűzoltók, valamint polgárőrök és civilek is keresték a környékbeli erdős területen. A kutatatásban közel kétszáz ember vett részt, mert a kisfiú ruháját és kerékpárját megtalálták a strandon, így arra gondoltak, hogy fürdőnadrágban hagyta el a területet. A gyermek felkutatására akkor a rendőrök két helikoptert és kutyákat is bevetettek

Felelősek

A bíróság kimondta a strand úszómesterének, mint másodrendű vádlottnak, és az albertirsai vízközmű igazgatójának, mint harmadrendű vádlottnak a felelősségét is, akiket nem jogerősen egy év négy hónap, valamint egy év felfüggesztett fogházbüntetésre ítéltek.

Az ügyész vádbeszédében rámutatott, a tragédiához több foglalkoztatási szabály megszegése is hozzájárult. Ide sorolta, hogy a baleset napján már a záróra előtt megkezdték a víz leengedését a termálvizes medencéből, miközben még fürdőzők tartózkodtak benne. Ezt követően az úszómester felügyelet nélkül hagyta a medencét. A tragédiát emellett közvetlenül az okozta, hogy nem volt védőrács a 200 milliméteres ürítőnyíláson, pedig az előírások szerint minden 100 milliméternél nagyobb nyílásra fel kell szerelni.

Engedélyezték

A védőügyvédek a vádlottak felmentését kezdeményezték. Az elsőrendű vádlott ügyvédje védence védelmében azt hozta fel, hogy a hatóság nem hívta fel a figyelmet a hiányosságra, nyitása óta védőrács nélkül engedélyezte a strand működését.

A bíró az ítéletet indokolva kitért arra, hogy a fulladásos halálhoz a sértett közreműködése is hozzájárult. A gyermek a szakértői vélemények alapján a 20 centiméter átmérőjű nyílásba mindkét lábát beledugta, így a szívóhatás több százszorosa hatott rá. Emellett a melegvizes medencében 14 éven aluli gyermekek eleve nem tartózkodhattak volna.

Tudomásul vette

A bíró enyhítő körülményként értékelte, hogy a hatósági ellenőrzések során a strand üzemeltetője felé senki nem jelezte a védőrács hiányát. Súlyosbító körülmények között említette viszont, hogy több foglalkoztatási szabályszegés történt, elsőként említve a védőrács hiányát. A bíró foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével mondta ki a három vádlott bűnösségét. Az elsőrendű vádlott tudomásul vette az ítéletet, a másod- és harmadrendű vádlottak három nap gondolkodási időt kértek.