Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Felfüggesztettet kapott az albertirsai strand üzemeltetője

2006.09.11. 14:22
Több hiányosság és figyelmetlenség is hozzájárult ahhoz, hogy három éve egy hatéves kisfiú belefulladt az albertirsai strand egyik medencéjébe. A strand illetékeseit felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

Egy év két hónap felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki a Budakörnyéki Bíróság hétfőn az albertirsai strand üzemeltetőjére, mint elsőrendű vádlottra. A fürdőben három évvel ezelőtt bekövetkezett tragikus balesetben egy hatéves kisfiú vesztette életét. A halálos baleset 2003 májusában akkor következett be, amikor a gyermek a strand termálvizes medencéjének leeresztése közben a szívóhatás miatt beszorult a lefolyócsőbe.

A gyermeket annak idején rendőrök, tűzoltók, valamint polgárőrök és civilek is keresték a környékbeli erdős területen. A kutatatásban közel kétszáz ember vett részt, mert a kisfiú ruháját és kerékpárját megtalálták a strandon, így arra gondoltak, hogy fürdőnadrágban hagyta el a területet. A gyermek felkutatására akkor a rendőrök két helikoptert és kutyákat is bevetettek

Felelősek

A bíróság kimondta a strand úszómesterének, mint másodrendű vádlottnak, és az albertirsai vízközmű igazgatójának, mint harmadrendű vádlottnak a felelősségét is, akiket nem jogerősen egy év négy hónap, valamint egy év felfüggesztett fogházbüntetésre ítéltek.

Az ügyész vádbeszédében rámutatott, a tragédiához több foglalkoztatási szabály megszegése is hozzájárult. Ide sorolta, hogy a baleset napján már a záróra előtt megkezdték a víz leengedését a termálvizes medencéből, miközben még fürdőzők tartózkodtak benne. Ezt követően az úszómester felügyelet nélkül hagyta a medencét. A tragédiát emellett közvetlenül az okozta, hogy nem volt védőrács a 200 milliméteres ürítőnyíláson, pedig az előírások szerint minden 100 milliméternél nagyobb nyílásra fel kell szerelni.

Engedélyezték

A védőügyvédek a vádlottak felmentését kezdeményezték. Az elsőrendű vádlott ügyvédje védence védelmében azt hozta fel, hogy a hatóság nem hívta fel a figyelmet a hiányosságra, nyitása óta védőrács nélkül engedélyezte a strand működését.

A bíró az ítéletet indokolva kitért arra, hogy a fulladásos halálhoz a sértett közreműködése is hozzájárult. A gyermek a szakértői vélemények alapján a 20 centiméter átmérőjű nyílásba mindkét lábát beledugta, így a szívóhatás több százszorosa hatott rá. Emellett a melegvizes medencében 14 éven aluli gyermekek eleve nem tartózkodhattak volna.

Tudomásul vette

A bíró enyhítő körülményként értékelte, hogy a hatósági ellenőrzések során a strand üzemeltetője felé senki nem jelezte a védőrács hiányát. Súlyosbító körülmények között említette viszont, hogy több foglalkoztatási szabályszegés történt, elsőként említve a védőrács hiányát. A bíró foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétségével mondta ki a három vádlott bűnösségét. Az elsőrendű vádlott tudomásul vette az ítéletet, a másod- és harmadrendű vádlottak három nap gondolkodási időt kértek.