Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Hamis szökőárriadó miatt tízezer chilei menekült a hegyekbe

2005.01.17. 19:23
A szokatlanul visszahúzodó tenger keltett pánikot a dél-chilei Concepción városban. Tizenkétezer ember indult el a hegyekbe, hogy panziókban és táborokban menedéket keressen. A házakból hisztérikusan kirohanó emberek, a menetiránnyal szemben haladó autók miatt sokan megsérültek, egy ember meghalt.

Több mint tízezer chilei menekült magasabban fekvő régiókba hétfőre virradóra egy hamis szökőárriadó miatt, a pánikban egy idősebb nő meghalt szívrohamban, sokan megsebesültek.

Az álhír a cunamiról a dél-chilei Concepción városban terjedt el. A hamis riasztás halászoktól származott, akik látni vélték, hogy a tenger szokatlanul visszahúzódott, s emiatt szökőártól tartottak. A hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben.

Közlekedési káosz

A vaklárma hatására emberek rohantak ki hisztérikusan a házaikból, az utcákon sok közlekedési baleset történt. Az autósok a menetiránnyal szemben hajtottak, csakhogy távolodjanak a vélt szökőártól. A pánikszerű menekülés közben ötven ember szenvedett olyan sérüléseket, közte csonttöréseket, hogy kórházi kezelésre szorult.

Sátortáborokban és panziókban kerestek menedéket

A rendőrség adatai szerint összesen 12 ezer ember keresett menedéket rögtönzött sátortáborokban és panziókban a város magasan fekvő részeiben. A rendőrség nagy erőket mozgósított, hogy megpróbálja helyreállítani a rendet az utakon, amelyeket kamionok, dzsipek és talicskák százai özönlöttek el.

A dél-chilei Valdívia várost 1960-ban 9,5 fokozatú földrengés sújtotta, több ezer meber meghalt. A rengést még Japánban is észlelhető szökőár követte. A mostani pánik nyilvánvalóan összefügg a Dél-Ázsiát december 26-án sújtó tengerrengés traumatikus hatásával is.