Ágnes
-1 °C
2 °C

A lakosság 65 százaléka fél

2003.11.11. 15:47
Az emberek 65 százaléka fél attól, hogy betörhetnek hozzájuk, kilenc százalékuk még éjszaka is tart otthonában a bűnözők támadásától. Ugyanakkor a legtöbben úgy vélik, a rendőrség nem képes megvédeni őket az áldozattá válástól - derül ki az Országos Kriminológiai Intézet országos áldozatkutatásából.
A statisztikákban jelzettnél négyszer többen válnak áldozattá egy évben. Tavaly tehát a becslések szerint 1,2 millió ember lett bűncselekmény áldozata - számolt be a tízezer fős mintán végzett felmérés másik meglepő eredményéről Kó József, az intézet munkatársa.

Évi 400-500 ezer bűncselekmény

A kutatás során az is kiderült, hogy lakosság többségének fogalma sincs, évente hány bűncselekmény következik be, 59 százalékuk szerint kevesebb mint kétszázezer, s csak a megkérdezettek mindössze hat százaléka tippelte meg a helyes, 400 és 500 ezer közé eső számot.

Mindezek ellenére a lakosság csaknem fele véli úgy, hogy Magyarország Európa tíz bűnügyileg legfertőzöttebb országa közé tartozik, minden tizedik válaszadó szerint az első háromban van Magyarország.

Vagyonelleni az első helyen

Kó József tájékoztatása szerint Magyarország a nemzetközi statisztikát tekintve Európában inkább az alsó mezőnyben szerepel. Elmondta azt is, a lakosság túlnyomó többségének téves elképzelései vannak a bűncselekmények összetételéről. A megkérdezettek közül legtöbben úgy vélték, autólopásból következik be a legtöbb bűncselekmény. A bűnügyi statisztikában ténylegesen legnagyobb számot kitevő vagyon elleni bűncselekmények első helyére a megkérdezetteknek csak kis hányada tippelt.

Egy százalék nappal sem mozdul ki

Az emberek 65 százaléka fél attól, hogy betörhetnek hozzájuk, kilenc százalékuk még éjszaka is tart otthonában a bűnözők támadásától. A felnőttek egy százaléka a bűnözéstől való félelmében nappal nem mer kimenni a lakásból, 46 százalékuk 60 éven felüli. Sötétben a megkérdezettek 10 százaléka nem mer kimenni az utcára - derül ki a felmérésből.

A kutatás arra is rávilágított, hogy lakosság egyharmada szerint a rendőrség nem képes garantálni a közbiztonságot. Az általános társadalmi, egyéni közérzet és a rendőrség megítélése között szoros összefüggés van.

Rejtve marad

Irk József, az intézet igazgatója beszámolt róla: a lopások 20 százalékát, a rablások 35 százalékát, a betöréses lopások 26 százalékát nem jelentik a rendőrségnek az áldozatok. A testi bántalmazások 46 százaléka, a szexuális zaklatások 50 százaléka, a kerékpárlopások 51 százaléka marad rejtve a rendőrség előtt. Minden 11 szexuális támadásból tíz nem jut a rendőrség tudomására.

A kutatás célja

A tájékoztatás szerint az Országos Kriminológiai Intézet azért végezte országos felmérését, hogy valós képet kapjon látens, azaz a bűnügyi statisztikában nem megjelenő - és szakemberek becslése szerint az ismertté vált esetek két-háromszorosára tehető - bűnözés nagyságáról.

A felmérés másik indoka, hogy a látens bűnözés felméréséről kormányhatározat született, a vizsgálat eredményét pedig figyelembe lehet venni a bűnmegelőzési programok, büntetőpolitikai intézkedések meghatározásakor.

A kutatás adatainak teljes feldolgozása 2004 júniusában fejeződik be, a tervek szerint a kutatók adatokat nyernek a jelenlegi bűnügyi helyzetről, valamint arról, hogy az állampolgárok kiktől és milyen intézkedéseket várnak a helyzet javítása érdekében.