Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Törvényt módosíthatnak az álelitélt miatt

2006.08.17. 20:26
A rendőrségtől kapott fényképek alapján bebizonyosodott, hogy nem azonos az elítélt azzal a személlyel, aki a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási intézetben 11 hónapot töltött orgazdaság miatt. Az eset miatt megszigorítják az elitéltek személyazonosságának vizsgálatát, de az sem kizárt, hogy törvényt módosítanak.

A BVOP szerdán, egy bejelentés alapján tudta meg, hogy egy jogerősen elítélt személy helyett más ülte le a kiszabott büntetést. Az egy év tíz hónap szabadságvesztésre ítélt férfi helyett ülő fogvatartott 11 hónap letöltését követően szabadult a büntetés-végrehajtási intézetből.

A BVOP közleményében azt írja: a fogvatartott személyazonosságát az intézetbe történő befogadásakor kétszer is ellenőrizték. "Feltételezhető, hogy hamis személyazonosító okmánnyal lépett az intézetbe" - áll a közleményben. Az eset kivizsgálása, körülményeinek tisztázása folyamatban van - olvasható a dokumentumban.

Biczó László, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának általános helyettese az MTI érdeklődésére elmondta: a fogvatartott szerdán szabadult ki. Ezután a Bács Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet központját telefonon felhívta egy illető azzal, hogy bejelentést kíván tenni az intézet parancsnokának. Elmondta, hogy aki szerdán kiszabadult, más helyett töltötte le a szabadságvesztését.

A büntetés-végrehajtási dandártábornok azt mondta, mivel feltételezhető, hogy a férfi hamis irattal igazolta magát elítéltként, felmerül a közokirat-hamisítás gyanúja, illetve az eset kapcsán a bűnpártolás gyanúja is. Ennek vizsgálata vélhetően rendőrségi eljárás része lesz - mondta. Az eredeti elítélt körözése érdekében a büntetés-végrehajtás jelezte az illetékes büntetés-végrehajtási bírónak az esetet - közölte Biczó László. A dandártábornok megismételte a BVOP korábbi közlését: olyan eset tudomásuk szerint még nem történt, hogy egy elítélt helyett más ülte volna le a szabadságvesztés teljes időtartamát.

Hozzátette: évente egy, legfeljebb két esetben volt olyan, hogy valaki megpróbált más személy helyett büntetés-végrehajtási intézetbe vonulni, de ezeket az eseteket a befogadáskor kiszűrték. Megszigorítják az elítéltek személyazonosságának vizsgálatát - erősítette meg a távirati iroda megkeresésére csütörtökön este a TV2 Tények című műsorának információját Biczó László, hozzátéve: az eset kapcsán felhívták az intézetek figyelmét, hogy még körültekintőbben járjanak el, és az esetleges okmánysérüléseket azonnal vizsgálják ki. Elmondta: azt is jelezték, ügyeljenek fokozottan arra, ha a fogvatartott a személyes kikérdezése során elbizonytalanodik például a lakókörnyezetével kapcsolatos kérdéseket illetően.

Megjegyezte: az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban elkezdték a büntetés-végrehajtást érintő szabályozások áttekintését, illetve annak vizsgálatát, hogyan lehetne szélesíteni a bv lehetőségeit az adategyeztetés során. Jelen pillanatban a jogi szabályozás nagyon egyszerű: a személyi okmány, a pecsétes bírósági bevonulási papír alapján és kikérdezéssel történik a befogadás - mondta. Hangsúlyozta: semmi egyéb összehasonlítási adathoz nem jutnak hozzá, a bv adatbázisa nincs összeköttetésben a rendőrségével, így kétséges esetekben a rendőrségtől kérik és kapják meg a szükséges adatokat.

A tábornok megjegyezte: elképzelhető, hogy a jogszabályi változtatás nyomán biztosítják a büntetés-végrehajtás hozzáférését a rendőrségi adatbázishoz, illetve a személyigazolvány- és útlevélkérő lapokon szereplő fényképek adataihoz.