Franciska, Fanni
-5 °C
7 °C

Ezeregyszáz halott az algériai földrengésben

2003.05.22. 21:21
Legalább 1092 ember meghalt és 6782 megsebesült az Algériát szerda este sújtó földrengésben. A televíziós csatornák felvételei szerint a túlélők kétségbeesve kutatnak a romok között. Abdelaziz Buteflika államfő vezetésével válságstábot állítottak fel. A rengést érezni lehetett Spanyolország Földközi-tengeri szakaszán is.
Nagy erejű, a Richter-skálán mérve 6,7-es fokozatú földrengés rázta meg szerda este Algírt, és az algériai fővárostól keletre fekvő tengerparti területeket. Az első jelentések még csak riadalomról tettek említést, de az éjszaka folyamatosan érkeztek a hírek a halálos áldozatok növekvő számáról. Az AP amerikai hírügynökség algériai hivatalos adatokra hivatkozó jelentése szerint eddig legalább 1092 halottja van az országban két évtized óta legsúlyosabb földrengésnek. A sérültek száma 6782, és több ezren váltak hajléktalanná a szerda késő esti földmozgás következtében. Ahmed Ujahia miniszterelnök közölte: sajnos, az adatok korántsem véglegesek, hiszen a romok alatt rengeteg ember rekedhetett.

Földrengések Algériában
A BBC összeállítást közöl az elmúlt évtizedek legsúlyosabb algériai földrengéseiből. Algiri földrengésről egyébként már 1715-ből maradt fenn leírás; akkor a város teljesen romba dőlt húszezer ember halálát okozva.
1954. szeptember 9. és 16.: 1400 halott és 14000 sérült.
1980. október 10.: 3000 halott, 8000 sérült al-Asnamban.
1989. október 29.: 30 halott, 400 sérült Tipaza tartományban.
1994. augusztus 18.: 172 halott, 288 sérült Mascara tartományban.
1999. december 22.: 28 halott, 175 sérült az ország északnyugati részén.

Rokonokhoz menekültek

A két leginkább sújtott térség Algír és a fővárostól keletre lévő Bumerdesz tartomány. Televíziós képsorok tanúsága szerint egyes városokban a helybeliek elkeseredetten kutatnak a romok között, mert valószínűleg sokan rekedtek a törmelékek alatt. Algírban 57 épület omlott össze, a város kórházai annyira zsúfoltak, hogy a sebesülteket már az utcákon is ápolják. Icham Mouiss bumberdeszi lakos az egyik francia televíziónak elmondta: "Láttam, ahogy remeg a föld. Sok ember félelmében kiugrott a szálloda ablakaiból."

A lakosságon pánikhangulat uralkodott el. Az emberek tömegével menekültek ki az utcákra, miután érzékelték az erőteljes földmozgást. Az állami rádió és televízió is arra kérte őket, hogy miután kikapcsolták a vezetékes gázt, hagyják el otthonukat, és tartsák magukat távol az épületektől, mert még utórengések lehetségesek. Szemtanúk Algírból arról számolnak be, hogy rengeteg ember autójával igyekszik ki a fővárosból annak reményében a földrengés által nem sújtott területen élő rokonaiknál, ismerőseiknél keressenek átmeneti menedéket. A többiek zömében a szabadban töltötték az éjszakát.

Spanyolországban is

Fotó: EPA/Jordi Scandell
A hatóságok a rádión és a televízión keresztül felszólították az orvosokat és az egészségügyi dolgozókat, hogy haladéktalanul helyezzék magukat szolgálatba, és ugyancsak kérték a véradókat: mielőbb vonuljanak be a legközelebbi kórházba. Abdelaziz Buteflika államfő vezetésével válságtörzset hoztak létre a mentés megszervezésére.

A két évtized óta Algériát ért legsúlyosabb szerda esti földrengésnek közel 200 kisebb utórengése volt még az éjszaka. A rengést érezni lehetett Spanyolország Földközi-tengeri szakaszán is.

Magyarok nincsenek az áldozatok között

Az algériai diplomáciai képviselet arról tájékoztatta a budapesti Külügyminisztériumot, hogy az észak-afrikai országban dolgozó mintegy 50 magyar állampolgár közül senki nem sérült meg. A nagykövetség épületét jelentéktelen károsodás érte, néhány repedés keletkezett a falakon.

A BBC összeállítása szerint utoljára 2003. február 24-én volt az algériaihoz hasonló erősségű földrengés Kína nyugati részén. Akkor több mint 260 ember vesztette életét.