Ákos, Bátor
4 °C
11 °C

Kétségbeesett mentési kísérletek Algériában

2003.05.24. 23:32
Óráról órára emelkedik az algériai földrengés áldozatainak száma. A mentőalakulatok szombaton estig 1900 áldozat holttestét emelték ki a romok alól. A sebesültek száma a Radio France nemzetközi adása szerint szombaton délben 7650-re volt tehető. A nemzetközi mentőcsapatok a szervezetlenségre panaszkodnak.
Az algériai kormány az emberek életével játszik, írta az Algírban megjelenő El Watan napilap. Több százezren vesztették el otthonukat, a lakosság az alapvető ellátása nincs biztosítva. A nagy hőség miatt fennáll a veszélye a járványoknak. 70 órával a rengések után csekély az esélye, hogy az eltűnteket élve megtalálják.

Az elmúlt napokban a nemzetközi mentőcsapatok sikerei éltették a reményt az emberekben, hogy további túlélőket sikerült találni. Pénteken a német Vöröskereszt segítségével két embert szabadítottak ki a romok alól, írta a dpa.

Szombaton is több eltűnt személy került elő, viszont a romok alatt sejtett több száz túlélő a forróságban már három napot töltött víz nélkül, így óráról órára csökken a remény a megmenekülésükre.

A hiányos egészségügyi ellátás, a vízhiány, a rossz táplálkozás és a nagy meleg a megmenekülteket is fenyegetik. Attól lehet tartani, hogy járvány tör ki a földrengés sújtotta területen.

A rossz ellátás miatt felháborodott több ezer kétségbeesett ember a kormányt hibáztatja. Most takarókat, gyógyszereket, vizet és élelmiszert visznek a katasztrófa által sújtott övezetbe. A külföldi mentőcsapatok mellett már segélyszállítmányok is érkeztek Algériába.

Néhány, a rengések által érintett területen még semmilyen mentőcsapatot nem láttak, az emberek magukra vannak utalva. Így egyre növekszik a düh a kormánnyal szemben.

"Puszta kézzel kell dolgoznunk, senki nem jött segíteni, se a mentők se a hadsereg" - kiáltja a riportereknek egy idős férfi a romhalmazzá vált Zemmouri városkában. A tűzoltóság nekilátott a mentésnek, de nekik nincs megfelelő felszerelésük.

A nemzetközi mentőcsapatok arról számoltak be, hogy 10 órát ültek a repülőtéren, amíg útbaigazítást kaptak az algériai hatóságoktól. Az illetékesek megértést kérnek, az utak tönkrementek, a mentők biztonságát pedig szavatolni kell. Nouredine Yazid Zerhouni belügyminiszter konvoját a dühös tömeg füttyögéssel és kőzáporral fogadta, amikor a katasztrófa sújtotta területre látogatott.

A sajtó a felelőtlenséget, korrupciót és az építők hanyagságát ostorozza. "Negyven másodperc elegendő volt ahhoz, hogy leleplezze a beton-kapitalizmust. Több száz ember életét menthették volna meg, ha az 1980-as nagy földrengések példáján okulva betartatták volna a szigorú építési előírásokat" - írta az El Watan.

A Nemzetközi Vöröskereszt és Vörös Félhold segélyszervezetek a BBC beszámolója szerint azt közölték, hogy a szükséghelyzet enyhítésére sürgősen több mint kétmillió euróra volna szükség.