Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Alkoholmérgezést kapott a hároméves kislány

2003.08.21. 16:29
Súlyos állapotban szállítottak kórházba egy hároméves kislányt Novoszibirszkben, miután szülei "tréfából" gin-tonikkal itatták le. A józanságpárti oroszok szerint az országban tragédiát okozhat az alkohol, az egész lakosság kipusztulhat.
Alkoholmérgezéssel szállítottak kórházba egy hároméves kislányt a napokban Oroszországban, Novoszibirszkben. Mint a helyi gyermekkórház főorvosa elmondta, a gyerek egy családi ünnepen öntött fel a garatra.

Tréfából itatták

Az alkoholt fogyasztó szülők - állítólag mókából - Jana elé is odatoltak egy üveg gin-tonikot, mondván, hogy kislányuk majd kiszolgálja magát. Amikor a szülők felocsúdtak, Jana már eszméletét vesztve hevert a földön: három decit ivott meg a szeszes üdítőből.

A kislány súlyos állapotba került, koordinációs képességei megsérültek, az orvosok szerint azonban életben marad.

A kórházba a feljegyzések szerint ilyen kicsi gyerek még nem került alkoholmérgezéssel. Néhány évvel ezelőtt ugyan kezeltek már egy ötéves fiút, aki apja vodkás üvegére bukkant, annak tartalmát kiitta, majd napokig kómában volt.

Alkoholos kataklizma

Az orosz józanság közössége nevű szervezet csütörtökön közzétette prognózisát: Oroszországot alkoholos összeomlás fenyegeti. A társaság szerint ez egészen pontosan azt jelenti, hogy a lakossága a mértéktelen alkoholfogyasztás miatt teljes egészében ki fog pusztulni.

A folyamatot gyorsítja a dohány és a narkotikumok esztelen fogyasztása. A szervezet szerint az alkoholtermelés, amely jelenleg évente fejenként 18,5 litert tesz ki, a század eleje óta, az 1914-1921 és 1985-1987 közötti alkoholtilalmi éveket kivéve, folyamatosan növekszik.

Politikai okok?

Oroszországban évente 900 ezren vesztik életüket túlzott alkoholfogyasztás következtében. A józanság közössége szerint Oroszországban a népesség globális leitatását célzó politika figyelhető meg.