Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Al-Kaida-terroristákról készített felvételeket vett eBay-en

2008.09.30. 16:16
Egy 28 éves brit férfi eBay-en vett egy fényképezőt 5200 forint értékben, később azonban kiderült, hogy a gép memóriáját az előző tulajdonos nem takarította le, a férfi a nyaralásáról készített fotók mellett rakétákról és rakétavetőkról szóló képeket is talált. A brit rendőrség nyomozást indított, amit a külügyminisztérium is elismert, arra a lapértesülésre azonban nem reagáltak, hogy a fényképező korábbi tulajdonosa egy MI6-ügynök lehetett.

Nyomozást indított a brit rendőrség egy internetes árverésen vásárolt digitális fényképező ügyében, amelyen a londoni The Sun értesülése szerint a gyanútlan új tulajdonos al-Kaida-terroristák fotóit és ujjlenyomatait, rakétavetők és rakéták képeit fedezte fel.

A fényképezőgép feltehetően az MI6 brit titkosszolgálat egyik ügynökének tulajdonában volt korábban, a vevő, egy 28 éves férfi alig 17 fontért (5200 forint) vásárolta eBay-en, majd magával vitte fényképezésre a vakációra. A gép előéletére akkor derült fény, amikor saját fotóit elkezdte letölteni a számítógépére, és a képernyőn megjelentek az al-Kaida terroristák és a rakéták is.

A Daily Mail szerint a fényképező memóriájában talált továbbá különböző neveket tartalmazó listákat és ujjlenyomatokat is, illetve olyan dokumentumokat, amelyek a brit titkosszolgálat ügynökei által a terepen használt titkosított számítógépes rendszerről szólnak.

A hertfordshire-i rendőrség hivatalosan megerősítette kedden, hogy vizsgálatot indított, miután egy magánszemély bejelentette, mit talált a fényképezőjének memóriájában. A nyomozásban részt vesz a titkosszolgálat is. A külügyminisztérium nem mondott részleteket az ügyről, így azt a sajtóértesülést sem erősítette meg, amely szerint a fényképezőgépet esetleg az MI6 egyik ügynöke adta el. „Azt meg tudjuk erősíteni, hogy a rendőrség eljárást indított” - mondta a szóvivő.

Az incidens csak a legfrissebb a hasonlóan zavarba ejtő esetek sorában. Hétfőn az ügyészség bejelentette, hogy a titoktartási szabályozás megsértése miatt vádat emel egy hivatalos személy ellen, aki szigorúan titkos, az al-Kaida terrorszervezetről és az iraki biztonsági erőkről szóló adatokat felejtett egy londoni vasúti kocsiban.

Tavaly egy köztisztviselő olyan számítógépes lemezeket vesztett el, amelyen 25 millió ember nevét, címét és banki adatait tárolták, januárban pedig a védelmi minisztérium közölte, hogy nyoma veszett egy hordozható számítógépnek, rajta 600 ezer sorozott katona adataival. A belügyminisztérium augusztusban jelentette be, hogy egy alvállalkozója elvesztette minden angliai és walesi rab személyes adatait.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!