Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Kamerákkal szűrnék ki az utcán italozókat

2003.11.25. 10:23
Az italkimérésekkel szembeni nagyobb jegyzői beleszólást és az utcán alkoholt fogyasztók kiszűrésébe a közterületi kamerák bevonását javasolja a VIII. kerületi önkormányzat. Mitus Zsuzsanna alpolgármester szerint kezdeményezésükkel szabályozhatnák az italozók gyűjtőhelyeinek nyitvatartását és a lakók nyugalmát is biztosíthatnák.
A VIII. kerületi önkormányzat naponta kap elégedetlen lakóktól levelet, amelyben kifogásolják, hogy lakásuk környékén italkimérés működik, és az éjszaka odacsoportosuló emberek hangoskodva órákig iszogatnak a bolt előtt állva, háborgatva ezzel a környékbeliek éjszakai pihenését - írja a Népszabadság. Az önkormányzatok helyi rendeletben szabályozzák a közterületi alkoholfogyasztás, ami gyakorlatilag teljes tiltást jelent.

Ablak alatt talponálló

A szabálysértők szankcionálása és a közterületi italfogyasztás ugyanakkor mégsem megoldott. A lap szerint Józsefvárosban külön "levelező tagozatuk" van azoknak a lakóknak, akiket zavar, hogy éjszaka a házuk előtt, sőt ablakuk alatt talponálló működik.

A nem egyértelmű szabályozás oka, hogy kormányrendelet szabályozza, az üzletkörön belül, kis boltban mit és mikor lehet árusítani, ami "meglehetős szabadságot enged a kereskedőnek", a helyi jegyzőnek ugyanakkor korlátozott beleszólási lehetőséget ad az üzletmenetbe. Így fordulhat elő, hogy néhány kis üzlet kifejezetten alkohol árusításra szakosodik, a lap szerint más árukat csak mintegy falból tartanak.

Ők maguk szabályoznák a nyitvatartást

A VIII. kerületi önkormányzat ennek módosítását akarja elérni, azaz, hogy ők maguk szabályozhassák az olyan boltok nyitvatartását, amelyek zavarják az ott lakók nyugalmát. Maguk határoznák meg a zárórát, az éjszakai nyitvatartást, és felügyelnék az üzletben forgalmazható termékek arányát. Minderre ugyanakkor csak abban az esetben lenne lehetőségük, ha bizonyítható lenne a rendszeres zavarkeltés.

Továbbá szeretnék, ha a kerületben működő összes térfigyelő kamerát bekapcsolhatnák a "probléma megoldásába", valamint a közterület-felügyelőket gyorsreagálású erőként is dolgoztatnák, ha egy bolt előtt hirtelen talponállóvá alakul a járda.