Géza
-12 °C
-4 °C

Egymillió alkoholista Magyarországon

2003.05.07. 16:09
Magyarországon az alkoholisták száma megközelíti az egymilliót, 2000-ben a felnőtt férfiak közel 20 százaléka vallotta magát nagyivónak. Európában a britek, a dánok és az írek isznak a legtöbbet.
Hazánkban évente 7-8 ezer ember hal meg májbetegségben, a lakossági arányokat tekintve háromszor annyian, mint Nyugat-Európában. Hatvan-nyolcvan százalékuknál a túlzott alkoholfogyasztás idézte elő a kórt - derült ki az Alkoholizmus: kihívás és válasz című konferencián, szerdán. Fehér János belgyógyász professzor elmondta: egészséges nők esetében napi 1-2, férfiak esetében pedig 2-4 deciliter bor még nem okoz problémákat. Ennek duplája azonban 10-15 év alatt súlyos májzsugort idézhet elő.

A minőségi italok ártalmai gyengébbek, Magyarországon azonban igen gyakori, hogy a szenvedélybetegek "zugfőzdében" készült pálinkához vagy más szeszes italhoz nyúlnak. Ezekbe gyakran metilalkohol, valamint rákkeltő anyagok, például festékanyagok is belekerülhetnek.

A konferencián elhangzott, hogy a dohányzás vagy a drogfogyasztás felerősíti az alkohol hatásait, ha valaki több káros anyaggal él egyszerre, az hatványozottan növeli a betegség kialakulásának kockázatát. Egyes alkohol okozta megbetegedések visszafordíthatók, terápiát a zöldségekből, gyümölcsökből és magvakból álló kúra jelenthet, a szeszes ital teljes kerülése mellett.

Súlyos, mégsem hangsúlyos

Magyarországon az alkoholbetegek gyógyítása és szociális ellátása évente közel 60 milliárd forintot tesz ki. A szakemberek szerint, ha a visszaeső betegek számát a felére csökkentenék, akkor a költségek egynegyede megtakarítható lenne.

A konferencia előadói hangsúlyozták: a szenvedélybetegségek kapcsán az utóbbi években szinte csak a drogfogyasztás kapott hangsúlyt. Magyarországon azonban döntően az alkoholfogyasztás és a dohányzás termeli a súlyos betegeket, akiket sokszor évtizedekig kell kezelni.

A rendezvény tájékoztatója szerint hazánkban az átlagos szeszesital-fogyasztás tíz liter körül van évente, ez az európai átlaghoz képest igen magas. A kontinensen a legtöbben Írországban, valamint Nagy-Britanniában és Dániában isznak szeszes italt.