16:00, December 09.
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Fél méteres víz a 3-as úton

2003.03.11. 11:31
A hirtelen jött enyhe időjárás, valamint a hóolvadás és az esőzések hatására folyamatosan emelkedik Észak-Magyarországon a belvízcsatornák vízszintje. A olvadás miatt hétfőn fél méteres víz lepte el a 3-as főút Bükkábrány és Vatta közötti szakaszát. A vízszint kedden sem csökkent. Kedden sártenger öntötte el a Borsod megyei Sajópálfala utcáit.
Fotó: Koczka Ferenc
Az illetékes vízügyi hatóság elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el Észak-Magyarországon, s üzembe helyezték a tiszakarádi szivattyútelepet. A középtávú meteorológiai előrejelzések szerint azonban egyelőre nem kell drámai fordulatra számítani, annak ellenére sem, hogy a hét végi enyhe időjárás némiképp fölgyorsította a hóolvadást. Közvetlen ár-, vagy belvízveszély csak egy jelentősebb esőzés nyomán alakulhat ki.

Továbbra is járhatatlan a 3-as

Fotó: Koczka Ferenc
Kedden is zárva tartják és elterelik a forgalmat a 3-as számú főúton a Borsod megyei Bükkábránynál a vízátfolyás miatt.

Még mindig 50-60 centiméter víz borítja az útszakaszt, így személyautóval lehetetlen átjutni - mondta az Indexnek Takács Tibor, a megyei közútkezelő társaság nyékládházi szakaszmérnökségének vezetője. Továbbra is 3 munkagép dolgozik az út mentén: árokásással próbálják elvezetni a vizet, mely az út mentén húzódó dombos szántóföldről folyt az útra.

A bánya segítene

Fotó: Koczka Ferenc
A forgalmat Vatta-Mezőnyárád felé terelik. A szakember nem tudta megmondani, hogy mikorra sikerül felszabadítani a főutat.

A belvíz a 3-as út érintett szakaszán lévő külszíni fejtéses bükkábrányi szénbányát is érinti - tudta meg az Index Halmai György termelési főmérnöktől. A víz a bányaüzem meddő területeit érte el, közvetlen veszélyt nem jelent, de néhány utat már elárasztott.

Halmai György elmondta, nagy teljesetményű szivattyúkkal próbálják megakadályozni, hogy más területeket is elárasszon a víz. A főmérnök elmondta azt is, hogy megkeresés esetén a cég kész arra, hogy szakmai és esetleg tárgyi segítséget nyújtson a közútkezelőnek.

Sártenger Sajópálfalán

Sártenger öntötte el a Borsod megyei Sajópálfala utcáit kedden délelőtt - értesült a HavariaPress. A sár gejzírként, az ajtót is kiszakítva tört elő az falu egyik pincéjéből. A katasztrófavédelem szakemberei erőgépekkel vonultak a helyszínre, hogy elhárítsák a veszélyhelyzetet, ami nagy valószínűséggel a hirtelen hóolvadás miatt, az üregekbe zúduló víztől és sártól keletkezett. Személyi sérülésről nem tudni, az anyagi kár felmérése jelenleg folyamatban van.

  • Hírek
  • Hírek