Natália
1 °C
7 °C

Békeallűr fenyegetéssel, vitával

2002.04.22. 20:02
Simon Tibor továbbra is élet-halál között, a média ráhasalt az ügyre, a nyomozás titkos, a zsaruk gőzerővel, az ultra vérszomjas. Nagy a gáz, hiába a békeallűr.
- Megmondom én neked: itt volt a keménymag, távolról figyelték mi készül. Amikor látták a bagázst, a vagonnyi zsarut, a kordont, meg az újságírókat, elpucoltak - mondja az egyik szervező. - De később visszajönnek, és helyére teszik a dolgokat. Bosszút állnak Simiért.

Simon Tibor futballedző brutális megverésének helyszínén, a Mammautban lévő Café Allure előtt szurkolók és barátok gyertyákat és virágot helyeztek el, tiltakozásul a biztonsági őrök agresszivitása miatt.

Simon Tibor, a Sopron labdarúgócsapatának vezetőedzője - akit vasárnap éjjel a Mammutban található szórakozóhelyen vertek meg - jelenleg is súlyos, életveszélyes, eszméletlen állapotban van.

Mérsékeltek és ultrák

A szurkolók hétfőn tüntetés szervezésébe kezdtek a Simon Tibor edzőt ért atrocitás miatt. Már ekkor látszott: két csoport különböző módszerekkel képzeli el a demonstrációt. A mérsékeltek és a barátok békés demonstrációt akartak, a kemény mag viszont bosszút akart, kirakat-, és állkapocstöréssel.

A szurkolók kemény magja távol tartotta magát a megmozdulástól, de így is parázs légkör alakult ki a tüntetés szervezői, az újságírók, illetve a Mamut marketing igazgatója, Galambos Róbert között.

Küldd ki a főnökeidet!

- Tudjuk bazdmeg, hogy te egy báb vagy: neked ezt kell mondanod, de itt egy ember életéről van szó. Küldd ki a főnökeidet! - mondja fennhangon az egyik szervező.

Előzőleg Galambos átadta az újságíróknak a Café Allure közleményét, amelyet a televízióknak is lenyilatkozott az igazgató. Ez váltotta ki a népharagot. A közleményben az áll, hogy az üzlet dolgozói sajnálják a történteket, és egy emberként kívánják Simon felépülését. Az Allure közleményében az áll - ellentétben a szemtanuk véleményével -, hogy az edzőt nem bántotta senki a kávéházban. A szóváltás ugyan ott alakult ki, de a verekedés az utcán történt, és Simon nem a biztonságiakkal került összetűzésbe, hanem más vendégekkel. A gyertyagyújtás közben jön a hír: két embert, a Készenléti Rendőrség törzsőrmesterét és a Caffe Allure egyik biztonsági emberét vették őrizetbe.

Galambos azt magyarázza, hogy cége elhatárolódik a történtektől, és nem érzi felelősnek magát az ügyben. - Nem láttuk mindent, nem voltunk ott, nem tudjuk a részleteket. Itt sok szerelem köttetik, látjuk, de az aktuson már nem veszünk rész.

Itt borul ki a bili. - Ember, miről beszélsz? Ne keverjük össze a szerelmet a halállal - szól be az egyik újságíró.

Majd rájöttök...

- Nem fél bent senki? - dupláz egy szurkoló. - Utcai verekedéstől például. Lesz aki eljön ide, ha kinyit ez a kóceráj, és nem fogja nézni, hogy ki mit dolgozik itt. Én nem lennék egyik dolgozó helyében sem.

- Nem hiszem, hogy bárkinek is félnie kellene - válaszol az igazgató. - A verekedés az utcán volt, sajnáljuk, de nem tehetünk róla. Ha a rendőrség elviszi a kordonokat, este kinyit a bolt.

- Úgy, itt még este táncolni akartok. Majd rájöttök, ha lejönnek azok, akik nem csak pofáznak, de cselekednek is.

A hallgatóság akkor is felzúdul mikor kiderül, az Allur vezetője még vasárnap kirúgta a biztonsági céget. - Melyik cég volt ez? Ha nem a köcsög kidobók voltak, akkor miért rúgtátok ki őket? - jönnek a kérdések.

Hiába a békeallűr

- Mert rossz hírbe hozták az Alluret, és mert a konfliktushelyzetet a biztonságiaknak az üzleten belül, békés eszközökkel kellett volna megoldaniuk. A cég nevét nem fogom megmondani, mert nincs itt a képviselőjük. Mi magunk is szeretnénk, ha minél hamarabb lezárulna az ügy, a Mammut átadta az utcai kamerák által rögzített filmeket a rendőrségnek. Értsétek meg.

Nem értik. Lassan oszladoznak a résztvevők. Nincs még vége. Ezt a szurkolók tudják, a biztonsági cég, illetve az Allure vezető pedig sejtik: Simon továbbra is élet-halál között, a média ráhasalt az ügyre, a nyomozás titkos, a zsaruk gőzerővel, az ultra vérszomjas. Nagy a gáz, hiába a békeallűr.

Galéria - Békeallűr fenyegetéssel

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?