Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Csak szabotálni akart az alpinisták köteleit elvágó lakó

2004.11.18. 14:04
A bíróság jövő hétre napolta el a tárgyalást, annak a férfinak az ügyében, aki három évvel ezelőtt elvágta a lakása előtt dolgozó alpinisták köteleit. Az ügyészség módosította a vádat, mivel nem bizonyítható, hogy a feldühödött lakó ölni akart volna.
Végéhez közeledik annak a budapesti férfinak a pere, aki 2001. november 27-én elvágta a lakása ablaka előtt dolgozó három ipari alpinista köteleit. A nagy port felvert ügyben csütörtökön a vádbeszéd és a védőbeszéd elhangzása után a várakozásokkal ellentétben nem született ítélet, mivel az ügyész jelentősen módosította a vádat.

Emberölés kísérlete

Az eredeti vádiratban még az állt, hogy az ügyészség több emberen elkövetett emberölés kísérletével vádolja M. Józsefet. A férfi, egy VII. kerületi ház negyedi emeleti lakója a vád szerint összetűzésbe került a ház felújításán dolgozó három ipari alpinistával, és felszólította őket, hogy azonnal hagyják abba a munkájukat, különben elvágja a köteleiket. M. József attól tartott, hogy a tetőn elővigyázatlanul közlekedő munkások kárt okoznak a cserepekben, ami miatt beázik a tetőtéri lakása.


A vádlott
Fotó: Index
Két alpinista a fenyegető szavakra azonnal abbahagyta a munkát, és elkezdett fölfelé mászni. Ezalatt a vádlott az ereszkedő és biztosító köteleket ollóval elvágta, írja a vádirat első verziója, ami szerint a kötelek elvágásának időpontjában az egyik alpinista már átvetette egyik lábát a tető bádoggerincén, míg a másik még mászott fölfelé és éppen megkapaszkodott a bádoggerincbe. Harmadik társuk - akinek a szóváltásról és a fenyegetésről nem volt tudomása - változatlanul végezte munkáját, a külső homlokzat párkányán állva.

A vádemelés alapjául szolgáló ügyészségi irat szerint a lezuhanástól az egyik sértettet az mentette meg, hogy fel tudott ülni a tető gerincre; míg a másik sértettet az, hogy karjaival fel tudta magát oda húzni. A párkányon rekedt harmadik alpinista, miután meghallotta társai figyelmeztetését és érezte, hogy biztosító kötele ellazult, sikeresen megkapaszkodott a munkaterületén, majd a ház egyik lakója behúzta a lakásába. "A vádlott tudta, hogy a kötelek a sértettek életét és testi épségét biztosítják, azok elvágásával a sértettek az épületről lezuhanhatnak és a magasságra tekintettel meghalhatnak" - írja a később megváltozatott vádirat.

Módosult a vád

A bírósági eljárás során alpinista szakértők, pszichológus szakértő, helyszíni bizonyítási kísérlet segítségével próbálták tisztázni a történteket. Vádbeszédében az ügyész ezekre támaszkodva bejelentette, hogy módosul a vád. Az ügyész elmondta, hogy a vádlott fontos szerepet töltött be a ház életében, ő volt az aki kezdeményezte és koordinálta a felújítási munkákat. A három alpinista közül csak kettőt ismert, a harmadikról nem is tudta hogy fenn dolgozik a magasban. A tetőn járkáló munkásokra azért lett dühös, mert korábbi tapasztalatai alapján attól tartott, hogy összetörik a cserepeket, amiket beköltözése után ő maga rakatott a házra, megelőzendő az esetleges beázásokat. "Felindult állapotban" kétszer is szólt, hogy hagyják abba a munkát, különben levágja a köteleket, hogy szándéka szerint aznap már ne tudjanak tovább dolgozni.


"Egyik szemem sír"
Fotó: Index
Az ügyész szerint a bírósági eljárás során egyértelműen kiderült, hogy a két alpinista, akik a fenyegetést követően elérték a biztonságos tetőgerincet, nem voltak közvetlen életveszélyben. A harmadik munkás, akiről a vádlott nem is tudott, egy párkányon állt, és szerencsésen bejutott a közeli lakásba. Ő a vallomása szerint életveszélyben érezte magát. Az ügyész rámutatott, hogy ezek alapján nem bizonyítható az emberölési szándék, mivel a vádlott csak annyit akart, hogy ne folytassák a számára kárt okozó munkát.

Kényszerítés

Ez alapján két rendbeli kényszerítés a vád, ami három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, az ügyész pedig felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte, tekintettel a vádlott megbánást tanúsító magatartására, és az előzetes letartóztatásban töltött hosszú időre.

A védő komikusnak tartotta, hogy a módosított vádban szereplő - három évvel ezelőtti - bűncselekménynek nyolc nap a törvényben előírt elévülési ideje, amivel szemben szomorú, hogy tizenöt hónapig tartották előzetesben védencét olyan vád alapján, amit még a nyomozati szakban módosítani lehetett volna. Az ügyvéd állítja: a módosított vád sem állja meg a helyét, mivel a gyakorlott alpinisták saját vallomásuk szerint sem ijedtek meg a fenyegetőző lakótól, nem vették komolyan a veszélyt, érdeksérelem sem érte az azóta is "rendben és egészségben" élő és dolgozó sértetteket. Ez alapján bűncselekmény hiányában védence felmentését indítványozta.

A bíró jövő hétre napolta el a tárgyalást, ekkor a vádlott az utolsó szó jogán elhangzó nyilatkozata után elsőfokú ítélet születik.