Piroska
-2 °C
5 °C

Felfüggesztett börtönre ítélték az alpinisták köteleit elvágó lakót

2004.11.22. 11:39
Két rendbeli kényszerítés kísérlete miatt tíz hónap - végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett - börtönre ítélte a Fővárosi Bíróság hétfőn M. Józsefet, aki három évvel ezelőtt elvágta a lakása ablaka előtt dolgozó három ipari alpinista köteleit. Az ítélet ellen a vád és a védelem is fellebbezést nyújtott be, így az nem jogerős.
A vádlott utolsó szó jogán elmondott szavaival, illetve ítélethirdetéssel zárult hétfőn első fokon az a per, ami több emberen elkövetett emberölés kísérletének vádjával indult M. József budapesti lakos ellen. Mint arról az Index is beszámolt, a férfi 2001. november 27-én elvágta három ipari alpinista köteleit.

A perben lezajlott bizonyítási eljárásban azonban kiderült, hogy a férfi lakásának ablaka előtt dolgozó alpinistáknak még a kötelek elvágása előtt sikerült biztonságba jutniuk, ezért nem bizonyítható az emberölési szándék, mivel a vádlott csak annyit akart, hogy ne folytassák a munkát. A szabotázsakció alapján két rendbeli kényszerítésre módosult a vád.

Kényszerítés kísérlete


A vádlott
Fotó: Index
A Fővárosi Bíróság a hétfői tárgyaláson végül két rendbeli kényszerítés kísérletében mondta ki a férfi bűnösségét, csak részben értve egyet az ügyészi állásponttal, rámutatva, hogy nem érte az alpinistákat "jelentős érdeksérelem", ami a kényszerítés befejezettségéhez szükséges bűncselekményi körülmény.

A bíró indoklásában elmondta, hogy a tanúvallomások alátámasztották a vádlott védekezését, ami szerint csak azért vágta el a köteleket, hogy a munkások aznap ne tudjanak tovább dolgozni, további kárt okozni a lakása feletti tető cserepeiben. A vádlottban fel sem merült, hogy a sértettek életét veszélyezteti, és meggyőződött róla, biztonságban vannak a munkások, amikor a köteleket elvágta.

Nem jogerős

Az elsőfokú ítélet nem jogerős, az ügyészség azért fellebbez, hogy a bíróság kényszerítés bűntette - tehát ne csak kísérlet - miatt szabjon ki az ítéletet, és növelje a próbaidőre bocsátás idejét. A védelem a jogszabályok téves alkalmazására hivatkozva fellebbez felmentésért.

A bíróság ítéletében, az előzetes letartóztatásban töltött hosszú időre tekintettel, előzetesen mentesítette a férfit a büntetett előélet alól, tehát amenniyben jogerőre emelkedik az ítélet, priusz nélküli polgárként élheti tovább életét M. József.