Árpád
-2 °C
3 °C

Két magyar alpinista meghalt az Alpokban

2007.02.12. 20:50
Egy 36 és egy 37 éves magyar alpinista meghalt hegymászás közben az olasz Alpokban. Egy négytagú csoport a Sappada közelében lévő Enghe völgyben egy befagyott vízesést akarta megmászni.

Két magyar sziklamászó vesztette életét hétfőn délután az északkelet-olaszországi Belluno városa közelében lévő Sappada mellett - közölték a helyi hatóságok.


A két áldozat egy 36 és egy 37 éves budapesti fiatalember volt. Korsós Tamás milánói magyar főkonzul telefonon megerősítette a két magyar halálát.

A négytagú csoport a településnél lévő Enghe völgyben egy befagyott vízesés megmászására indult. A hegymászók a "Még az óriás is vakációzni megy" (Anche l'orco va in vacanza') nevű befagyott vízesést tetejére igyekezett feljutni, egy mászókötélre rögzítve magát.

A két magyar sziklamászó hetven méteres magasságból zuhant le. Egyelőre nem egészen világos, mi okozhatta a tragédiát. Lehetséges, hogy egy nagyobb hógörgeteg sodorta le a kötél tetején lévő férfit, vagy saját maga csúszott meg egy kilazuló jégdarab miatt, és a mélybe zuhanva magával rántotta a valamivel alatta mászó társát.

Későn érkeztek


Hegymászó a Sappada egyik befagyott vízesésén

A jéggé fagyott vízesésből nagyobb darabok is kiszakadtak, és jégtömbök a két áldozatra zuhantak. Valószínűleg mindkettőjük halálát az okozta, hogy nagy erővel a talajba csapódtak.

A szerencsétlenül járt sziklamászók két társa, akik egyébként ugyanezt a fagyott vízesést egy másik útvonalon igyekeztek megmászni, miután meghallották a jégszakadás okozta robajt a helyszínre siettek, de segíteni már nem tudtak.

Egyikük a holttestek mellett maradt, míg a másik visszatérve a vízeséshez vezető ösvényre délután két óra előtt nem sokkal adta le a riasztást. Telefonhívása előbb Magyarországra, majd abba a sappadai szállodába futott be, ahol a négy sziklamászóhoz tartózó 24 fős társaság szállásolta el magát.

A helyi hegyi mentők egyik helikoptere egészségügyi és mentőszemélyzettel, valamint egy kutyás járőrrel a fedélzetén a helyszínre sietett, de már csak a két holttestet tudták a légi jármű speciális horogszerkezetével felemelni a földről.

Nem volt elég tömör a jég

A környék nyáron alázúduló vízesésesei telente masszív jégtömbbé fagynak, és ezeket merész sziklamászók igyekeznek meghódítani. Az Enghe völgyben négy-öt ilyen természeti jelenség van, magasságuk 50 és 100 méter között változik. A helyet sok magyar is felkeresi.

Az idei enyhe télen azonban nem alakult ki annyira tömör jégpáncél, amely biztonságossá tenné a fagyott vízesések megmászását. A jég vastagsága néhol mindössze néhány centiméteres, és ez fokozott elővigyázatosságot igényel - hívták fel rá a figyelmet a szakértők.

A jégmászás nehézsége, hogy a felület nem mindenütt kellően kötött. Veszélyesek lehetnek a jégben képződött buborékok is, amelyekben nem rögzül rendesen a mászáshoz használt jégfejsze, vagy könnyebben kiszakadhatnak a biztosításhoz használt jégcsavarok, mondta az Indexnek egy tapasztalt hegymászó.

A főkonzulátus felvette a kapcsolatot a csoport többi tagjával, akik épek, egészségek, és akik értesítették a hozzátartozókat a balesetről. Közlésük szerint rendelkeztek a megfelelő biztosításokkal. A magyar főkonzul méltatta az olasz hegyi mentők segítségét, akik az első riasztásra azonnal megkezdték a mentést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?