Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Két magyar alpinista meghalt az Alpokban

2007.02.12. 20:50
Egy 36 és egy 37 éves magyar alpinista meghalt hegymászás közben az olasz Alpokban. Egy négytagú csoport a Sappada közelében lévő Enghe völgyben egy befagyott vízesést akarta megmászni.

Két magyar sziklamászó vesztette életét hétfőn délután az északkelet-olaszországi Belluno városa közelében lévő Sappada mellett - közölték a helyi hatóságok.


A két áldozat egy 36 és egy 37 éves budapesti fiatalember volt. Korsós Tamás milánói magyar főkonzul telefonon megerősítette a két magyar halálát.

A négytagú csoport a településnél lévő Enghe völgyben egy befagyott vízesés megmászására indult. A hegymászók a "Még az óriás is vakációzni megy" (Anche l'orco va in vacanza') nevű befagyott vízesést tetejére igyekezett feljutni, egy mászókötélre rögzítve magát.

A két magyar sziklamászó hetven méteres magasságból zuhant le. Egyelőre nem egészen világos, mi okozhatta a tragédiát. Lehetséges, hogy egy nagyobb hógörgeteg sodorta le a kötél tetején lévő férfit, vagy saját maga csúszott meg egy kilazuló jégdarab miatt, és a mélybe zuhanva magával rántotta a valamivel alatta mászó társát.

Későn érkeztek


Hegymászó a Sappada egyik befagyott vízesésén

A jéggé fagyott vízesésből nagyobb darabok is kiszakadtak, és jégtömbök a két áldozatra zuhantak. Valószínűleg mindkettőjük halálát az okozta, hogy nagy erővel a talajba csapódtak.

A szerencsétlenül járt sziklamászók két társa, akik egyébként ugyanezt a fagyott vízesést egy másik útvonalon igyekeztek megmászni, miután meghallották a jégszakadás okozta robajt a helyszínre siettek, de segíteni már nem tudtak.

Egyikük a holttestek mellett maradt, míg a másik visszatérve a vízeséshez vezető ösvényre délután két óra előtt nem sokkal adta le a riasztást. Telefonhívása előbb Magyarországra, majd abba a sappadai szállodába futott be, ahol a négy sziklamászóhoz tartózó 24 fős társaság szállásolta el magát.

A helyi hegyi mentők egyik helikoptere egészségügyi és mentőszemélyzettel, valamint egy kutyás járőrrel a fedélzetén a helyszínre sietett, de már csak a két holttestet tudták a légi jármű speciális horogszerkezetével felemelni a földről.

Nem volt elég tömör a jég

A környék nyáron alázúduló vízesésesei telente masszív jégtömbbé fagynak, és ezeket merész sziklamászók igyekeznek meghódítani. Az Enghe völgyben négy-öt ilyen természeti jelenség van, magasságuk 50 és 100 méter között változik. A helyet sok magyar is felkeresi.

Az idei enyhe télen azonban nem alakult ki annyira tömör jégpáncél, amely biztonságossá tenné a fagyott vízesések megmászását. A jég vastagsága néhol mindössze néhány centiméteres, és ez fokozott elővigyázatosságot igényel - hívták fel rá a figyelmet a szakértők.

A jégmászás nehézsége, hogy a felület nem mindenütt kellően kötött. Veszélyesek lehetnek a jégben képződött buborékok is, amelyekben nem rögzül rendesen a mászáshoz használt jégfejsze, vagy könnyebben kiszakadhatnak a biztosításhoz használt jégcsavarok, mondta az Indexnek egy tapasztalt hegymászó.

A főkonzulátus felvette a kapcsolatot a csoport többi tagjával, akik épek, egészségek, és akik értesítették a hozzátartozókat a balesetről. Közlésük szerint rendelkeztek a megfelelő biztosításokkal. A magyar főkonzul méltatta az olasz hegyi mentők segítségét, akik az első riasztásra azonnal megkezdték a mentést.