Ágnes
-1 °C
2 °C

Tudják, ki volt az álrab

2006.08.30. 14:42
Sikerült megállapítani a személyazonosságát annak a férfinak, aki egy kecskeméti lakos helyett letöltötte szabadságvesztését; mindkét személy ellen elfogatóparancsot adtak ki, közölte szerdán az MTI-vel a rendőrség. A rendőrök azonban egyelőre nem találják a férfit.

A kecskeméti rendőrkapitányság megállapította, hogy Békési Zoltán dobozi lakos töltötte le a Lukács István kecskeméti lakosra jogerősen kiszabott egy év tíz hónapos szabadságvesztését, mondta Hortobágyi István, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A rendőrség mindkét személy ellen nyomozást indított közokirat-hamisítás gyanúja miatt, és mindkét személy ellen elfogatóparancsot adott ki, a ténylegesen elítéltnek le kell tölteni jogerős szabadságvesztését is.

Napi 7400 forint

A BVOP augusztus 16-án egy bejelentés alapján tudta meg, hogy egy jogerősen elítélt személy helyett más ülte le a kiszabott büntetést. Az egy év tíz hónap szabadságvesztésre ítélt férfi helyett ülő fogva tartott 11 hónap letöltését követően szabadult a büntetés-végrehajtási intézetből. Fogva tartása 2,5 millió forintba került, ami napi mintegy 7400 forintot jelent "teljes ellátással", őrzéssel együtt.

A fogva tartott kiszabadulása után telefonon értesítették az intézet parancsnokát arról, hogy aki szabadult, nem egyezik meg azzal a személlyel, akinek a szabadságvesztést le kellett volna töltenie. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) valamint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) is vizsgálatot indított. Előbbi a jogszabályi hátteret, utóbbi az önként bevonuló, úgynevezett első bűntényes fogvatartottak személyazonosságának felülvizsgálatára irányult.

Nem ellenőrzik a személyazonosságot

A "bérleülő" feltehetően hamis személyi igazolvánnyal jelentkezett a börtönben. Erre utal, hogy a BVOP korábban azt közölte: "a büntetés-végrehajtásnak nem feladata a személyazonosságot igazoló okmány valódiságának vizsgálata. A hamis igazolvánnyal érkezőket kiszűrni nem áll módunkban".

Zamecsnik Péter ügyvéd az Indexnek korábban azt mondta, a büntetés minden esetben személyhez kötött, a jog természetesen nem ismer olyat, hogy valaki helyettest állít maga helyett a kiszabott büntetés letöltésére.

A békéscsabai rendőrök szerdán közölték az MTI-vel: egyelőre nem találják azt a dobozi férfit, aki korábban egy kecskeméti lakos helyett töltötte szabadságvesztését. Már jártak a dobozi férfi lakóhelyén, ám sem ott, sem más ismert tartózkodási helyén nem találták meg.