Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Száz román beteget műtött meg egy francia álsebész

2008.05.19. 21:36
Előbb Olaszországban, majd Romániában műtött meg betegeket egy francia férfi, akinek a rendőrség szerint nincs rendes sebészoklevele. A körözés alatt álló Francois Pinori valószínűleg most Nagy-Britanniában tartózkodik.

Hátspecialista álsebész operált meg száz román beteget, majd mielőtt leleplezhették volna, továbbállt, jelentették romániai napilapok hétfőn a rendőrségtől kapott tájékoztatásra hivatkozva. A nyomozás során kiderült, hogy a francia Francois Pinori 2004-ben érkezett Temesvárra, és hamis okmányokat bemutatva egy magánklinikán kapott állást.

A lapok szerint az álorvosnak a román egészségügyi minisztériumtól is engedélyt kellett volna kérnie, de a minisztérium szerint erre nem került sor. A francia álsebész így két évig praktizált a nyugat-romániai városban, alkalmanként 600 és 1000 euró közötti összeget (147 ezer - 246 ezer forint) zsebelve be betegeitől, akiket főként hátpanaszokkal műtött. A férfi korábban Olaszországban dolgozott, ahol ötszáz operációt hajtott végre, igaz kissé drágábban: 1200-1500 eurót kért egy-egy műtétért.

A férfi kétes szaktudására akkor derült fény, amikor páciensei egymás után panaszt tettek a hatóságoknál: vagy a kezelés ára, vagy a minősége miatt. Pinori azonban megszökött, még mielőtt a román rendőrség elfoghatta volna. A rendőrség azt is nyilvánosságra hozta, hogy a férfi feltehetőleg Nagy-Britanniában tartózkodik.

A román hatóságok a károsultak jelentkezését kérték, és felvették a kapcsolatot az Interpollal is. A nemzetközi rendőri szervezet román illetékese szerint Pinori nincs az Interpol által körözöttek listáján.