Eleonóra
-1 °C
2 °C

Áltűzoltó garázdálkodik a fővárosban

2001.07.27. 16:08
Kapcsolódók (1)
Még a szabálytalan poroltótól is eltekint az a férfi, aki tűzoltónak adja ki magát, és járja a különböző vállalkozásokat a fővárosban. Persze ennek ára is van, öt-tízezer forintot kér cserébe. Az áltűzoltót egy XX. kerületi szerelőműhely tulajdonosa buktatta le, aki nem volt hajlandó fizetni. A rendőrség keresi az elkövetőt.
Különböző szabálytalanságokra hivatkozva fővárosi vállalkozásokban szab ki bírságokat egy áltűzoltó. Erdős Antal, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság Tűzmegelőzési Főosztályának vezetője az Indexnek elmondta: a harminc-negyven év körüli férfi csütörtökön egy XX. kerületi autószerelő-műhelybe sétált be. Helyszíni bírságot akart kiszabni egy poroltó miatt, de emellett alternatívát is kínált. Nem veszi jegyzőkönyve az esetet, ha öt-tízezer forint nagyságú összeget csúsztatnak a zsebébe.

Eddig jól ment az üzlet az áltűzoltónak

A műhely vezetője nem óhajtotta fű alatt elintézni az ügyet, ezért kagylót ragadott, és azonnal betelefonált a kerületi tűzoltóságra. Ebben a pillanatban a férfi kirohant az épületből, és elviharzott az autójával. A tűzoltók a tulajdonos beszámolója alapján azonnal megtették a feljelentést a kerületi kapitányságon. Később fény derült arra is, hogy nem ő volt az egyedüli áldozat, máshol is büntetgetett az áltűzoltó, úgy látszik, idáig sikeresen.

Erdős Antal hangsúlyozta: tűzmegelőzési ellenőrzéseket előzetes bejelentés alapján végeznek, de ha mégis váratlanul érkeznek a tűzoltók, mindig egyenruhában jelennek meg. Emellett szolgálati igazolvánnyal és bírság kiszabására jogosító felhatalmazással is rendelkeznek. Amennyiben az ellenőrzött meg akar győződni arról, hogy igazi tűzoltók járnak nála, hívja fel az illetékes parancsnokságot.

Kisebb szabálytalanságokért három-ötezer forintos összeget szabnak ki, de ezt csekken kell befizetni. Amennyiben az ellenőrzött nem ismeri el a vétkét, szabálysértési feljelentést tesznek ellene. A tűzoltók azonban nem minden esetben élnek a bírságkiszabási jogukkal, olykor elegendőnek látják a figyelmeztetést is.

Történt már hasonló, de az tűzoltó volt

Saját zsebre bírságolás miatt legutóbb februárban indult eljárás, de akkor tűzoltó ellen. A botrány kirobbanásakor egy csepeli tűzmegelőzési előadót bocsátottak el az állásából. Most azonban úgy tűnik, még csak nem is tűzoltó próbálkozott.