Aludjon ön is munkahelyén!

2000.04.03. 06:45
Már egy öt perces munka közbeni szunyókálás is növeli a produktivitást - állítja az alvásszakértő pszichológus, William Anthony, a Napping Company (Szunyókálási Vállalat) elnöke. ,,A munkahelyi szunyókálás művészete" című bestseller társszerzője szerint a rövid napközbeni alvás javítja a dolgozók hangulatát, ezzel munkakedvüket is.

Anthony William nem a munka helyetti alvást népszerűsíti, hanem az ebédidőből vagy cigarettaszünetből lecsípett ötperces szundit propagálja. Az elnök most azért kampányol, hogy április 3-át nyilvánítsák a munkahelyi szundikálás világnapjává.

Amerikában már felfedezték a cégek az alvásszünet intézményének előnyeit. A San Francisco-i OP Contract bútorboltban külön ,,egyfelhasználós hangulatjavító szobát" tartanak fenn az alkalmazottak napközbeni alvásigényének kielégítésére. A szobát naponta hat-hét alkalmazott használja, főnökeik szerint a rövid szunyókálások nem mennek a munka rovására.

Az alváshiány veszélyes lehet: az amerikai Nemzeti Autópálya-biztonsági Hivatal statisztikái szerint évente százezer karambolt okoznak az elbóbiskoló vagy álmos sofőrök. A Nemzeti Alvás Alapítvány felmérésében megkérdezett fiatal felnőttek 60 százaléka vezetett a múlt évben álmosan autót, 24 százaléka pedig el is aludt vezetés közben. A 18-29 év közötti amerikaiak 55 százaléka ébred úgy, hogy nem pihente ki magát, 13 százalékuk pedig időnként elalszik munka közben.

Teljesen véletlen, hogy az Index dizájn- és struktúraváltásának éjszakája, amelyen a munkatársak nagy része egy szemet sem aludt, egybeesett Anthony úr tervezett ,,munkahelyi szundikálás világnapjával". Az itt végzett villámfelmérés szerint egyébként egyesek a tárgyaló nagyméretű asztalán szoktak pihenni, mások a felelős szerkesztő kényelmes bőrfoteljét tartják a délutáni szundira legalkalmasabb helynek.

A padlószőnyeggel rendelkező irodákban még jobb dolguk van a munkatársaknak, ők egyszerűen lefekhetnek az asztal alá. Ott a főnök is nehezebben bukkan rájuk - persze a legjobb a főnöknek, ő annyit alhat, amennyit akar.

  • Tippek
  • Babaváró hitel