Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Rossz címre postázták a radioaktív anyagokat

2005.02.11. 15:47
Rossz címre postáztak kilencven kilónyi radioaktív anyagot az Egyesült Államokban. A fúrófejek gyártásához használt, nagy keménységű ameríciumot Dick Cheney egykori vállalkozása, a Halliburton rendelte meg. A cég négy hónapig nem jelentette a sugárzó anyag elvesztését.

Négy hónap után vallotta be egy radioaktív szállítmány elvesztését a Dick Cheney alelnök személyéhez sok szálon kapcsolódó Halliburton Co., jelentette a Reuters. A cég Oroszországból rendelt, Amszterdamon keresztül érkező ameríciumszállítmánya október 9-én tűnt el a New York-i Kennedy repülőtérről, közvetlenül a vámolás után.

A cég szerdán jelentette az esetet a Nukleáris Szabályozó Bizottságnak (NRC), miután Bostonban nyomára akadtak a szállítmánynak. A cég tájékoztatása szerint a szállítmányra a Halliburton newarki telephelyén tévedésből bostoni címkét helyeztek el.

"A szállítmányért felelős szállítócég rossz címre küldte az anyagot. Amint tudomást szereztünk az esetről, értesítettük az NRC-t", Közölte emailben a Reutersszel Wendy Hall, a Halliburton szóvivője.

A hírügynökség értesülései szerint az olajipari vállalkozás, mely az iraki újjáépítés során több vizsgálat szerint is többször is túlszámlázott a hadseregnek, kilencven kilogramm radioaktív amerikum-241 BE és amerikum-241 izotópot rendelt. A szállítmányt biztonságosan lezárva, fémdobozban tárolták.

A Halliburton szerint a szállítmány nem jelentett egészségügyi kockázatot. Az amerícium ugyan radioaktív, hasadóanyagként azonban nem használják. Nagy keménységű fémként az olajipar hasznosítja fúrófejek gyártásához.