Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Nem enyhítették a Viszkis ítéletét

2003.05.19. 12:00
Elutasította a whiskys rabló néven ismertté vált Ambrus Attila védőjének felülvizsgálati kérelmét a Legfelsőbb Bíróság (LB) hétfőn. Az LB fenntartotta hatályában a 17 év fegyházbüntetésről hozott jogerős ítéletet. Az eljárást Ambrus és ügyvédje, Magyar György amiatt kérte, mert szerintük eljárásjogi hibák voltak az ítéletben.
Az egykori jégkorongozót az LB tavaly szeptemberben ítélte jogerősen 17 év fegyházra, két évvel súlyosbítva a Fővárosi Bíróság 2000 decemberében hozott elsőfokú ítéletét.

Magyar György ügyvéd a whiskys védője előzőleg közölte: felülvizsgálati kérelmében négy ponton, törvénysértés miatt támadta a jogerős ítéletet. Az egyik az, hogy az LB az első fokon eljáró FB-től eltérően külön-külön egy-egy önálló rablási cselekményként értékelte azt, amikor a pénzintézetek elleni támadás során Ambrus Attila elvette a biztonsági őröktől a fegyverüket.

Szintén törvénysértőnek tartotta a védő a több emberen elkövetett emberölés kísérletének vádpontjával kapcsolatos legfelsőbb bírósági eljárást. Ambrus Attilát ezzel azért vádolta meg az ügyészség, mert az egyik rablás során menekülés közben kitört lövöldözésben a whiskys többször hátrafelé a levegőbe lőtt. Az eset során senki nem sérült meg.

Ebben a vádpontban az FB felmentő rendelkezést hozott, az LB azonban ehelyett foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetést állapított meg. Magyar György szerint ez az átminősítés törvénysértő.

A felülvizsgálati kérelem harmadik pontja azzal kapcsolatos, hogy az eljárási törvény szerint a vádtól eltérő minősítési szándékra figyelmeztetnie kell a bíróságnak az eljárás résztvevőit, ezt azonban Ambrus Attila esetében az LB Magyar György szerint elmulasztotta, és ezzel ebben a vonatkozásban az érdemi védekezés lehetőségétől is megfosztotta a whiskyst.

A védő megjegyezte: Ambrus Attila kifejezetten kérte a felülvizsgálati tárgyalás előtt a nagy sajtónyilvánosság mellőzését, mert tart attól, hogy az kedvezőtlenül befolyásolja ügye elbírálását.

Ambrus 17 évet kapott

Az Erdélyből Magyarországra települt egykori jégkorongozót az LB tavaly szeptemberben jogerősen 17 év fegyházra ítélte két évvel súlyosítva a Fővárosi Bíróság (FB) 2000. decemberi elsőfokú ítéletét.

Az LB összesen 46 rendbeli különböző értékre, részben fegyveresen, részben bűnszövetségben, társtettesként elkövetett rablást, továbbá lőfegyverrel visszaélést fogolyszökést és rongálást rótt Ambrus Attila terhére. A whiskys 1993 és 1999 között összesen mintegy 200 millió forintot rabolt különböző pénzintézetek, takarékszövetkezetek, posták, utazási irodák elleni, javarészt fegyveres támadások során.

A whiskyst 1999 januárjában fogták el, de júliusban megszökött a Gyorskocsi utcai rendőrségi épületből és csak 1999 októberében sikerült ismét kézre keríteni. Ambrus Attila a rablásokat illetően részletes, feltáró jellegű vallomást tett, amit a bíróságok is enyhítő körülményként értékeltek.

Ambrus Attila 2010 körül szabadulhat, figyelembe véve az előzetes letartóztatásban töltött időt és a lehetséges kedvezményeket is.

A büntetőperben Ambrus Attila mellett két másik személy letöltendő, kettő pedig felfüggesztett szabadságvesztést kapott.