Géza
-11 °C
-4 °C

A Playboy miatt perelt a Viszkis

2001.10.19. 17:22
Magánlevélben kell bocsánatot kérnie a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának Ambrus Attilától, amiért hét hónapon át nem engedték, hogy a Playboyban megjelenjen a vele készített interjú. A Viszkis úgy véli: nap mint nap hátrányos megkülönböztetés éri az országos parancsnok személye miatt.
Az elsőfokú bíróság ítélete szerint a Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) megsértette Ambrus Attila szabad véleménynyilvánításához fűződő személyiségi jogait, amikor kellő indok nélkül nem engedték, hogy egy magazin leközölje a vele készített interjút. A Viszkis Rablóként elhíresült férfi még februárban válaszolt a Playboy kérdéseire, de az írást a bv országos parancsnoka letiltotta, s csak hét hónappal később juttatta el az újság szerkesztőségéhez.

Ambrus szerint Bökönyi az oka mindennek

Ambrus ezúttal nyert a tárgyaláson
Nem némaságra, hanem tizenöt évre ítéltek - mondta Ambrus a bíróság előtt. Elmondása szerint nem telik el úgy hét, hogy ne érné hátrányos megkülönböztetés. Mindezt pedig Bökönyi István országos parancsnoknak köszönheti, aki korábban rendőrként dolgozott. Ambrus, szavai szerint csak annyit szeretne elérni, hogy szabadon elmondhassa a véleményét, ha valaki kíváncsi rá.

A BVOP jogi képviselője elmondta: az újságnak adott, többek közt öngyilkosságra utaló válaszai veszélyeztették a büntetés-végrehajtási intézet rendjét, ezért nem engedélyezhették. Az elmúlt hónapok alatt azonban a fogva tartott magatartása változott, így hozzájárultak az interjú megjelenéséhez.

Az egy forint nem jogos

A bíró elmerül a per tárgyában
A felperes egy forint kártérítést is követelt, de a bíró ezt nem látta indokoltnak. Akárcsak azt, hogy a sajtóban közzétegyék az ítéletet, így a BVOP-nak csak magánlevélben kell bocsánatot kérnie a Viszkistől. A nem jogerősen rablásért elítélt Ambrus a tárgyalás után elmondta: várja a másodfokú ítéletet, és bízik abban, a választások előtt nem precedensértékű pert akarnak teremteni. Egy biztos, ha újra tizenöt évet kap vagy annál többet, mindent megtesz azért, hogy ne kelljen letölteni büntetését - hangsúlyozta.