Eleonóra
-1 °C
2 °C

Keveset tudnak a világról az amerikai fiatalok

2004.08.01. 10:47
Tízből nyolc amerikai középiskolás nem tudja, hogy a világ legnagyobb demokráciája India, vagy hogy a Kínai Népköztársaságot Mao Ce-tung vezetésével hozták létre.
A fiatal amerikaiak keveset tudnak a világról és a külföldi kultúrákról - állapították meg 2001. szeptember 11. után elvégzett felmérések, amelyeket nemrég tettek közzé az Egyesült Államokban. Különösen riasztó az Ázsiát illető tudatlanság, holott ott él a föld lakosságának 60 százaléka. Az Asia Society és más intézmények által végzett tanulmányokból kitűnt, hogy 10-ből 4 középiskolás nem tudja, melyik óceán választja el az Egyesült Államoktól Ázsiát. Tíz diák közül nyolc nem tudja, hogy a világ legnagyobb demokráciája India, vagy hogy a Kínai Népköztársaságot Mao Ce-tung vezetésével hozták létre.

Felkészületlen tanárok

Mindezért nem csak a fiatalok a felelősek - az oktatók sem rendelkeznek megfelelő felkészültséggel és eszközökkel ahhoz, hogy bemutassák a mai helyzetet. A 2001. szeptember 11-i merényletek óta azonban, amelyek sokkja ráébresztette az oktatásban dolgozókat a problémára, több olyan programot indítottak el, amelyek célja elősegíteni a világ jobb megismerését az amerikai fiatalok számára.

Az Egyesült Államokban ma egymillióan tanulják a francia nyelvet, amelyet 80 millió ember beszél, viszont csak 40 ezren a kínait, amelyet 1,3 milliárd ember használ. Ezért az Asia Society és más társaságok a világról való ismeretek erőteljesebb terjesztését szorgalmazzák, arra hivatkozva, hogy a globalizáció jobb tájékozottságot követel meg. Ma minden hatodik amerikai munkahely a nemzetközi kereskedelemhez kapcsolódik, de a mai veszélyek - a terrorizmus, az AIDS, a szegénység - elleni harc is jobb nyelvismeretet és tájékozottságot követel - mutatott rá Nicholas Platt, az Asia Society elnöke. Hozzáfűzte: "A világ ismerete nem fényűzés, hanem szükséglet."