Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Lövöldözés egy amish iskolában

2006.10.02. 19:33
Kapcsolódók (1)
Több ember meghalt, köztük a túszszedő is Pennsylvaniában.

Lövöldözés tört ki hétfőn egy túszszedő akció közben az amerikai Pennsylvania állam egyik iskolájában.

A CNN jelentése szerint a Nickel Mines településen történt támadásban, amely az amish vallási közösség iskoláját érte, a rendőrség hat ember haláláról számolt be, és a feltételezések szerint az áldozatok között van az is, aki lövöldözni kezdett.

Bizonytalan a sebesültek száma, egy helyi tv-állomás úgy tudja, hogy három lányt lőtt sebekkel válságos állapotban szállítottak helikopteren kórházba.

Az iskolában 14 éven felüli diákok tanulnak.

Az amish keresztény vallási gyülekezetnek az Egyesült Államokban és Kanadában közel 200 ezer tagja van. Elutasítják a kor vívmányait, köztük az autót vagy a telefont. Az amish egy svájci német gyökerű etnikai közösség is. Első tagjaik a XVIII. században jelentek meg Észak-Amerikában.

Iskolai vérengzések az Egyesült Államokban 2002-től

2002. január 15. - New Yorkban lövöldözés volt a Martin Luther King Jr.-ról elnevezett középiskolában. A lövöldözés során két 16 éves fiú megsebesült.

2002. január 16. - Lövöldözés volt a virginiai Grundy településen működő Appalachian School of Law nevű jogi felsőoktatási intézményben. Összesen hat személyt lőttek meg, közülük hárman - köztük az intézmény dékánja is - meghaltak. Az ámokfutó az intézmény egy felfüggesztett hallgatója volt.

2002. október 29. - Tucsonban, Arizona állam egyetemén egy 41 éves bukott diák lelőtte három tanárát, majd magával is végzett.

2004. november 24. - Indiana szövetségi államban, Valparaisóban a tanítás megkezdése előtt nyolc társát sebesítette meg késével egy diák.

2006. január 13. - Floridában a rendőrök lelőttek egy 15 éves fiút, aki hátizsákjában pisztollyal érkezett az iskolába, átmenetileg túszul ejtette osztálytársát, majd a rend őreit is fenyegette a fegyverrel.

2006. szeptember 17. - A coloradói Bailey város középiskolájába egy ismeretlen férfi hatolt be, lövöldözni kezdett, majd hat diákot túszul ejtve bezárkózott egy terembe. A fogva tartott túszok kiszabadításakor a férfi egy diáklányt súlyosan megsebesített, majd öngyilkos lett.