Franciska, Fanni
-5 °C
7 °C

Autós ámokfutó Stockholm belvárosában

2003.05.31. 21:21
Ámokfutó száguldott át - a jelek szerint szándékosan - szombaton a stockholmi óváros sétáló övezetén, egy járókelőt megölt, husonnyolc embert pedig megsebesített.
Szemtanúk beszámolói szerint a kétségbeesett járókelők kirakatüvegeket betörve igyekeztek oltalmat keresni az óránként több mint 100 kilométeres sebességgel száguldó autó elől. Egy rendőrségi szóvivő "kész csodának" nevezte, hogy nem történt még nagyobb baj.

Mint a dpa német hírügynökség jelentésébol kiderül, a férfi teljes gázzal hajtott be a sétálóutcába, és meg sem kísérelte, hogy kikerülje az embereket. Csak az utca végén állt meg, kiszállt, és azt állította: nem volt uralma alatt az autó.

A férfi ezek után ellenállás nélkül hagyta, hogy a rendőrök őrizetbe vegyék. Az utca nem messze van a királyi palotától, és a svéd főváros egyik turisztikai látványossága.

Az eszeveszett száguldozás okai egyelőre nem világosak. A szemtanúk körülbelül 50 évesnek írták le a tettest, aki szerintük igen zavart volt. A férfi feltehetően nem állt alkoholos befolyásoltság vagy kábítószer hatása alatt. Egyelőre gyilkosság miatt indult nyomozás az ügyben - mondta egy rendőrségi szóvivő.