Ervin
14 °C
21 °C

Ámokfutó törte át a szlovák-osztrák határt

2004.02.25. 17:13
Betört saját országába egy szlovák férfi az osztrák-szlovák határon: a horvátjárfalui átkelőn megállás nélkül száguldott keresztül, áttörve a határsorompót. Egy héttel ezelőtt ugyanitt hajtott át az a belga férfi, aki aztán a magyar határt is áttörte.
Újabb személy száguldott át megállás nélkül az ausztriai Köpcsény (Kitsee) és a szlovákiai Horvátjárfalu (Jarovce) közti határátkelőn szerdára virradó éjszaka. A szlovák rendőrség szerdán délután arról tájékoztatta a sajtót, hogy éjszaka egy szlovák rendszámú fekete Skoda Octavia Combi megállás nélkül, a sorompót áttörve száguldott át az átkelőn, s a közeli Pozsony felé vette az irányt.

A rendőrség azonnal megindította a körözést, és kiderült, hogy a gépkocsi tulajdonosa egy Pozsonyhoz közeli városka, Bazin (Pezinok) lakója, aki nem is tudott az esetről, mert a kocsiját kölcsönadta a nővére élettársának, aki alpesi sítúrára menő barátjának kölcsönözte tovább a járművet.

A többlépcsős kölcsönzésen átesett Octáviával hazatérő, 31 éves pozsonyi illetőségű férfit szerdán reggel a rendőrség előzetes letartóztatásba helyezte. A bíróság tizenkét évi börtönt is kiróhat rá.

Egy héttel korábban egy belga ámokfutó hasonló áttörést hajtott végre a cseh-szlovák és a magyar-szlovák államhatáron. A belga BMW-s Rajkán törte át a szlovák- magyar határt és Budapestig száguldott. Útközben tankolt, de fizetés nélkül távozott a benzinkúttól. A férfit a határőrség három évre kitiltotta Magyarországról, a rendőrség viszont megszüntette ellene az eljárást.