Börtönben az amstetteni vérfertőző

2008.04.29. 14:28 Módosítva: 2008.04.29. 20:59
Vasárnap tett világhírhedtségre Josef Fritzl, a hetvenhárom éves amstetteni férfi, aki most vizsgálati fogságban ül, mert 24 éven át tartotta fogva lányát egy pincében. Az apa rendszeresen közösült lányával, hét megszületett gyermekük közül hat életben van.

A St. Pölten-i börtön parancsnokának keddi közlése szerint "jól töltötte az éjszakát" magánzárkájában a hetvenhárom éves Josef Fritzl, aki hétfőn beismerte, hogy 24 éven át amstetteni háza melléképületének tömlöccé átalakított pincéjében fogva tartotta és vérfertőző viszonyra kényszerítette ma 42 éves lányát, akitől hat élő gyermeke van (míg egy hetedik nem sokkal megszületése után meghalt).

Klikk!

A férfit, akinek vasárnap ismertté vált példátlan vérfertőző kapcsolata megdöbbenést keltett Ausztriában és az egész világon, kedden reggel két orvos is megvizsgálta, egy pszichológus és egy pszichiáter. Mindketten azt állapították meg, hogy nem mutat öngyilkossági szándékot, nyugodt benyomást kelt és fizikailag jól van, majd előzetes letartóztatásba helyezték. A nap során belgyógyász is megvizsgálja majd egészségi állapotát. A férfit saját biztonság érdekében különítették el a többi rabtól egy különben kétszemélyes cellában.

Fritzl feleségét, továbbá 42 éves lányát, Elisabethet és annak öt, Joseph Fritzltől származó gyermekét egy pszichiátriai klinikára szállították, ahol egy amstetteni illetékes keddi közlése szerint várhatólag "hetekig tartó" gondozásban részesülnek. "Együtt vannak és a körülményekhez képest a lehető legjobban" - mondta a város szociális szolgálatának illetékese, Heinz Lenze a sajtónak.

Rendőrségi kihallgatásuk időpontjára később, az orvosok által javasolt időpontban kerül sor, leghamarabb néhány nap múlva.

A Fritzl név bemocskolódott

Továbbra is élet és halál között lebeg a hatodik, vérfertőzésből született gyermek, a 19 éves Kerstin, aki április 19-e óta kórházban van (az ő megbetegedése és kórházba szállítása nyomán indult meg a nyomozás rokonai után, aminek nyomán vasárnap fény derült a 24 éve tartó drámára).

Josef Fritzl a lánya által megszült hat - 5 és 19 év közötti - gyermeke közül hármat maga nevelt feleségével, aki a nyomozás eddigi állása szerint mit sem tudott születésük igazi körülményeiről. Fritzl azt állította, hogy lánya ismeretlen helyen tartózkodik, és ezeket a gyerekeket házuk küszöbére tette, mintegy rájuk bízva felnevelésüket - majd feleségével együtt örökbe fogadta és iskolába is járatta őket. A másik három azonban a földalatti tömlöcben élt születése óta, rettenetes körülmények között.

Heinz Lenze közölte a sajtóval, hogy amint lehetséges, a szociális szolgálat iskoláztatni szeretné a három tömlöcben nevelkedett, napvilágot most először látott, írástudatlan gyermeket.

A szociális szolgálat, mondta el Lenze, névváltoztatást fog javasolni a családtagoknak. "A Fritzl név bemocskolódott, a család fog dönteni arról, mi történjen" - jelentette ki.

DNS-vizsgálat: a vérfertőző apáé a hat gyerek

A DNS-vizsgálat megerősítette, hogy valóban Josef Fritzl az apja a hat gyereknek, aki a férfi és fogságban tartott lánya vérfertőző kapcsolatából született, jelentette be kedden a tartományi bűnügyi rendőrség vezetője. A gyerekek - három fiú és három lány - közül hármat a nagyszülők magukhoz vettek, ők a házban éltek anélkül, hogy tudtak volna a pincében sínylődő testvéreikről.

A rendőrök kedden házkutatást tartottak a családi ház pincéjében, hogy kiderítsék, lehettek-e az apának segítői. "Igyekszünk megállapítani, hogyan zajlottak le a szülések, és azoknál volt-e segítség" - közölte Franz Polzer ezredes, hozzátéve, hogy "semmi jele sincs" a gyanúsított felesége, Rosemarie közreműködésének.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy a gyanúsított nem alakított ki cellát a tulajdonában lévő többi ingatlanban. "Öt épületet ellenőriztünk, és nem találtunk rejtekhelyet" - mondta a bűnügyi rendőrség vezetője. Meghallgatták Elisabeth hat testvérét is, akik "közölték, hogy soha semmi gyanúsat nem tapasztaltak a családi házban tett látogatásaik alkalmával".

  • Bérelnék
  • Bankszámla