Vazul
11 °C
25 °C

Az amstetteni rém, tudta mit tesz

2008.10.14. 11:13 Módosítva: 2008.10.14. 11:22
Befejeződött annak az osztrák férfinak a pszichiátriai vizsgálata, aki 24 éven keresztül fogságban tartotta és vérfertőzésre kényszerítette lányát.

A Der Standard osztrák lap, ügyészségi forrásokra hivatkozva ismertette a pszichiátriai vizsgálat végső következtetését, ami szerint a férfi végig tudatában volt cselekedete súlyának és következményének. Adelheid Kastrner pszichiáter együttműködőnek és készségesnek találta a gyanúsítottat, akivel hat alkalommal beszélgetett. A szakértői vélemény szerint Josef Fritzl, beszámítható állapotban tartotta fogságban huszonnégy éven át és kényszerítette vérfertőző viszonyra saját lányát.

A részletes elemzés már eljutott az ügyben illetékes St. Pölten-i ügyészségre. Ezzel lezárult az előkészítő szakasz. Most már az ügyészségen múlik, hogy mikorra állítja össze a vádiratot. A lap úgy tudja, hogy három héten belül az is elkészül. A jelenlegi állás szerint a "rémet" személyes szabadság megsértésével, kényszer alkalmazásával, nemi erőszakkal és vérfertőzéssel gyanúsítják. Elképzelhető azonban, hogy a bűnlista egyéb tételekkel is kiegészül. A lehetséges további vádpontok között említik családtagok rabszolgasorsban való tartását és a mulasztásból elkövetett emberölést az egyik újszülött halála miatt. Az utóbbiért akár életfogytiglani börtönbüntetéssel is sújtható.

A világszerte nagy port felvert amstetteni eset áprilisban robbant ki. Akkor derült fény arra, hogy Josef Fritzl a házuk pincéjébe bezárva huszonnégy éven át vérfertőző viszonyt folytatott lányával, a ma negyvenkét éves Elisabethtel, akitől hét gyermeke született. Az egyik csecsemő, egy ikerpár tagja azonban háromnapos korában megbetegedett és meghalt, holttestét a mérnök állítólag egy kályhában elégette.

Elisabeth és három gyermeke a férfi által épített tömlöcben sínylődött, három másik gyereket a "nagyszülők" magukhoz vettek: ők úgy nőttek fel, hogy még csak nem is hallottak a testvéreikről.

Az alsó-ausztriai tartományi ügyészség szóvivője közölte, hogy a korábbi információkkal ellentétben valószínűleg csak jövőre kerül sor a bírósági tárgyalásra. Azt már előre eldöntötték, hogy a néhány naposra tervezett esküdtszéki eljárás nem lesz nyilvános, a sajtó csak a vádirat ismertetésénél és az ítélet kihirdetésénél lehet jelen. A mérnök gyermekei - Elisabethet is beleértve - saját érdekükre hivatkozva nem kívánnak tanúskodni.