Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Alternatív szex a szüzesség megőrzéséért

2005.03.19. 10:33
Sajátos értelmezést nyert a szüzesség az Egyesült Államokban. A keresztény jobboldal szüzességi mozgalmához csatlakozó fiatalok technikailag ugyan szüzek maradnak, a hagyományos szexet alternatív értelmezésekkel kerülik ki. A Yale és a Columbia egyetemek felmérése szerint különösen népszerű köreikben az orális és az anális szex.

Ugyanannyira veszélyeztetik a nemi úton terjedő betegségek a szüzességi fogadalmat tevő amerikai fiatalokat, mint promiszkuis társaikat, derült ki a Yale és a Columbia egyetem közös felméréséből. A tizenkétezer fős mintán végzett felmérés tanulsága szerint az Egyesült Államokban népszerű szűzességi fogadalmat tevő kamaszok körében sokkal gyakoribb az orális és anális szex a fogadalmat nem tevő társaikénál.

Kormányzati önmérséklet

A szüzességi fogadalmat leginkább a keresztény jobboldal propagálja, mint a biztonságos szex legmegbízhatóbb formáját. A program Bush elnöksége alatt erős kormányzati támogatást is kapott, az elnök többmillió dollárt különített el a szüzesség-alapú szexoktatás támogatására. A program kritikusai szerint legalább ilyen fontos lenne a biztonságos szexre nevelés is, mivel a két program csak együtt lehet eredményes.

A Yale és a Columbia kutatói szerint a szüzességi fogadalmat tevők körében megdöbbentően népszerű az anális szex. A felmérésben szereplő, szüzességi fogadalmat tevő fiúk négyszer nagyobb valószínűséggel hódolnak az anális szexnek promiszkuis társaiknál.

Még veszélyesebb tendencia, hogy a fogadalmat tevők a legritkább esetben védekeznek óvszerrel, ezzel is növelve a nemi úton terjedő fertőzések esélyét.

Hamis fogadalmak

Leslee Unruh, a Nemzeti Szüzességi Klíringintézet vezetője szerint a két nagyhírű egyetem kutatása "hamis". Az egyházi társaság vezetője szerint azok, akik akár orális, akár anális szexet folytatnak, nem is tettek igazi fogadalmat. "A szüzességi fogadalom a szex minden fajtájára vonatkozik. Az orális szex is szex, a felesküdöttek távol is tartják magukat tőle", nyilatkozta az AP-nek Unruh.

Hannah Brueckner, a Yale a kutatást vezető szociológusa szerint van igazság a szüzességi mozgalom állításaiban. "Ha a kamaszok kizárólag monogám kapcsolatban létesítenének nemi kapcsolatot, akkor nem lennének nemi úton terjedő betegségek", nyilatkozta az AP-nek. A kutató szerint azonban a valós helyzet más. "A fiatalok nem élnek tartózkodó életet, szexelnek", mondta.

A vizsgálat - melyet országszerte tizenkétezer 7-12-osztályos kamasz kérdőíves megkérdezésével, illetve egy, két, illetve hat év múlva ismétlő személyes interjúkkal készítettek - megállapításai szerint a szüzességi fogadalmat tevők nyolcvannyolc százaléka él nemi életet házasság előtt. Ez alig valamivel jobb, mint a fogadalmat nem tevők körében mért kilencvenkilenc százalékos elhajlási arány.