Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Anettka, Havai, Orbán és a legyek

2003.06.11. 13:24
Anettka, a Budapest TV sztárja az év elején szerződést kötött a másodosztályú balassagyarmati futballcsapattal: némi készpénzért a klub használhatja a nevét. A klubvezetés szerint ezzel átszakadt egy kommunikációs gát: az együttesről a 103 éves történelme során még nem lehetett ennyit hallani, mint az elmúlt hónapokban. A csapat bennmaradással kedveskedett Anettkának, de ha tudnak egy jó szponzort, azért csak szóljanak.
A balassagyarmati futballban nincsenek nagy pénzek
- Merre van a pálya, tessék mondani?
- A pálya_ He-he-he-he-he.
- A pálya.
- A pálya? He-he-he-he-he.
- A pálya.
Így diskurálgatunk két nővel a Palóc Múzeumtól nem messze, közel a Rákóczi Fejedelem út 35. szám alatti műemlék jellegű lakóházhoz (középső része rizalitszerűen enyhén előreugrik), mire egyikük kiböki:
- Arra, még a Lenin lakótelepen is túl.
- He-he-he-he-he.
Balassagyarmaton jó érzés a pályát keresni. Játékosnak nézik az embert, a következő idényt már itt kezdem, harminc gólt ígérek a csodálatos gyarmati közönségnek, feljutást, kupagyőzelmet, adócsökkentést, jobb orvosi ellátást és erős forintot.

Még mindig csak a taxiban ülünk, a három balassagyarmati taxiból az egyikben. A sofőr Havai László. A futballcsapat mérkőzéseire nem jár, elég neki a maga baja. "Bálásságyármáti fiúkból kellene kiálákítáni a csápátot" - mondja a palóc taxis. A kiöregedett pesti játékosokra senki sem kíváncsi, gyarmati és környékbeli gyerekek kellenek ide, még akkor is, ha kiesik a csapat az NB I/B-ből. Minket sokkal jobban foglalkoztat, hogy miből él egy alig húszezres kisváros taxisa. A városházától a helységnévtábláig kétszáznyolcvan forintot fizettünk.

Ott van például a Barcelona

Nagy László (balról) és Anettka (jobbról)
"Melyik volt az, a kék Suzukis?" - kérdezi Nagy László ügyvezető igazgató, amikor a klubházban a kritikával szembesítjük. "Ilyenkor okos, meccsre viszont nem jön, pénzt nem ad, pedig már kértem tőle." Egyébként meg nincs igaza Havainak, mert "ott van például a Barcelona". Hát abban a csapatban "szinte nincs egy spanyol sem játszik", kutat emlékezetében Nagy László, "ezt bele lehetne írni". És járnak meccsre a parasztok? Járnak, egy se mondja, hogy mé' nem játszik a Pedro a sarokról?

Nagy László leakaszt egy klubzászlót a falról, onnan olvassa le az évszámot. (Később, magáról megfeledkezve, legyeket csapkod vele, pedig még Orbán Viktor aláírása is rajta van.) A balassagyarmati futballcsapatot 1902-ben alapították, az első szurkolók még élénken emlékeztek egy Mikszáth nevű szolgabírói esküdtre, aki később Pesten került egy nagycsapathoz. A százegy év legjelentősebb eseménye, megkapaszkodás a második vonalban, egybeesik Nagy László ügyvezetőségével. "Miután befejeztem Balassagyarmaton a játékos-pályafutásomat, rendszeresen jártam mérkőzésekre, elkötelezett Fradi-szurkoló vagyok, még külföldre is elkísértem a fiúkat, a környék kisebb falvaiban edző voltam, ezt írjad is meg, irányításom alatt minden csapat egy osztállyal feljebb jutott, Ipolyvecével például veretlenül lettünk elsők, úgy érzem, letettem ott is a névjegyem, majd felkérést kaptam ide ügyvezető igazgatónak, mondhatom, nem könnyű, ezt bele is írhatod."

Balassagyarmat soha ennyit

Száradunk
A klub éves költségvetése "hatvan-hetvenmillió forint", ebből harmincmilliót az önkormányzat áll. Nagy "ismeretlenül" hívta fel Anettkát, aki egy nógrádi kis faluból származik, és pozitív választ adott a "megkeresésre". Még az is lehet, hogy eljön a zárómeccsre, erre ígéretet kapott a klubvezetés. Hogy mennyivel támogatja a Budapest TV sztárja a Balassagyarmati futballcsapatot, az "üzleti titok tárgyát képezi", de legfeljebb havi százezrekről lehet szó. Nem is ez a lényeg, mivel "Balassagyarmat soha ennyit nem szerepelt a médiában", ezt akár "le is írhatod".

Odaátra jár tankolni és tippmixelni

Erről az idényről egyébként, leszámítva Anettkát és a bennmaradást, sok jót nem lehet elmondani. "A szerencse elpártolt tőlünk, a sérülések megtizedelésével gyengült a csapat, az eredmény mégis magasan túlszárnyalt mindent, ezt nyugodtan leírhatod." Az anyagiak miatt várhatóan szerződést bontanak néhány játékossal, habár a helyi futballban nincsenek nagy pénzek.

A Balassagyarmat Illés Bélája havonta 250 ezerről ad számlát, míg a többség 100-120 ezerről. Erre jön a meccsprémium, ami azért még így is messze van a mesés prémiumtól. Még szerencse, hogy közel van a szlovák határ, mindenki "odaátra jár tankolni és tippmixelni". Nem elég, hogy az ügyvezető még ennél is kevesebbet keres, a benzinpénzt nem térítik, az irodáját saját költségén kellett berendeznie - na jó, az ülőgarnitúra ingyen volt, korábban holland bútorokkal kereskedett -, havonta vagyonokat telefonál el "a csapat érdekében".

"Ezt nyugodtan leírhatod."

"És szólj, ha tudsz egy jó szponzort."