Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Kilenc év fegyház első fokon a Fekete Angyalnak

2002.12.02. 10:33
Többrendbeli halálokozás miatt első fokon kilenc év fegyházra ítélte a Fekete Angyalként ismerté vált Faludi Tímeát a Fővárosi Bíróság. A Nyírő Gyula kórház volt nővérét mellékbüntetésként véglegesen eltiltották az ápolónői pályától, mivel jogosulatlanul adott be vénás injekciókat.
Kilenc év fegyház ítélte a Fekete Angyalt az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság. Faludi Tímeát többrendbeli halálokozás és négyrendbeli veszélyeztetés bűntettében találta vétkesnek a bíróság.

Jogosulatlan vénás injekciók

A Nyírő Gyula kórház egykori ápolónőjét mellékbüntetésként kilenc évre eltiltották a közügyek gyakorlásától, valamint véglegesen eltiltották az ápolónői pályától. Az ítélet indoklása szerint Faludi ápolónőként nem volt jogosult vénás injekciók beadására. Az ügyészség eredetileg többrendbeli emberölés miatt kérte a volt ápolónő elitélését, büntetésként tizenöt év fegyházbüntetés kiszabását javasolták.

Vallott a váltótárs

A bíróság annak ellenére döntött a Fekete Angyal bűnössége mellett, hogy igazságügyi orvosszakértő véleménye szerint szakértői módszerekkel nem bizonyítható, hogy Faludi Tímea halálos injekciókat adott a betegeknek. Terhelő adatként Faludi korábbi, a nyomozás alatt és az első tárgyaláson tett, azóta visszavont vallomásait vették számításba. Terhelő bizonyíték volt még Faludi váltótársának vallomása is, az éjszakás ápoló többször is látta, hogy a nővér injekciókat ad be betegeknek.

A bíró elmondta: volt olyan eset, melynél bizonyítható az összefüggés a cselekmény és a halál között, egyes esetekben viszont csak a veszélyeztetés ténye állapítható meg. Több eset az ellentmondó adatok, illetve bizonyítékok hiánya miatt kikerült a vádból.

Ugyancsak enyhítő körülményként kezelte a Fővárosi Bíróság Faludi Tímea feltáró jellegű beismerő vallomását.

A bíró hangsúlyozta, szó sincs az ügy kapcsán a sajtóban többször hangoztatott eutanáziáról, ahol a beteg akaratával, sőt kifejezett kérésével segítik halálba az embert. A fekete angyal esetében egyszer sem kérték az áldozatok, hogy segítsék őket a halálba, így itt nem eutanáziáról, hanem emberölésről van szó.

Istennek képzelte magát

A vizsgálat Faludinál szociopátiás személyiségzavart állapított meg, infantilis vonásokkal. A kriminálpszichológus szerint a volt ápoló "fejlett empátiás készséggel rendelkezik, mely istenség-tudattal párosult", emiatt hol a beteg, hol az orvos szerepébe képzelte magát.

A bíró rámutatott, hogy a vádlott a per során végig megpróbált megfelelni a védői taktikának, bár ez sok esetben nem sikerült. Szőgyényi József az ítélet kihirdetése után elmondta, a bizonyítékok hiányára építette a védelmi taktikát, melyet védence vallomásának néhány motívumával valóban gyengített.

Szándékos emberölés helyett veszélyeztetés?

Az ítélethirdetés után a vád bejelentette, hogy súlyosbításért fellebbez. A védelem elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért fellebbez. Szőgyényi úgy nyilatkozott, védence súlyosabb, akár életfogytiglani szabadságvesztést is kaphatott volna, ha a bíróság nem veszi kellő súllyal figyelembe a védelem érveit. Az ügyvéd másodfokon arra számít, hogy a szándékos emberölés minősítést minden esetben veszélyeztetésre módosítják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!