Állati Big Brother

2000.04.20. 11:21
A zürichi állatkert a világon elsőként két webkamerával folyamatosan közvetíti egy elefántbébi születését. A büszke indiai elefántmama Ceyla-Himali május közepén fogja a kicsinyét világra hozni. Egy alom aranyhörcsög megszületését ugyancsak a weben közvetítik.
Webkamerán közvetítik majd egy ázsiai elefánt megszületését
A zürichi állatkertből webkamerán közvetítik majd egy ázsiai elefánt megszületését. Mivel a pontos dátum nem ismert, az állatkert vezetése hamarosan kiteszi a hivatalos site-ra Ceyla-Himali, a várandós elefánttehén istállójából közvetített élőképet.

Aki semmiképpen nem szeretné elszalasztani az örömteli eseményt, az email címével regisztráltathatja magát, vagy megadhatja a telefonszámát is. Így az ellés előtt röviddel értesíteni tudják majd.

Elefántok fogságban

Az állatkertekben ritkán születnek elefántok, az esemény emiatt is figyelmet érdemel. Az elefánttehenek kereken 22 hónapig vemhesek, és a vadonban más nőstényektől körülvéve (vagy inkább védve) hozzák világra kicsinyeiket. A zürichi állatkertben az elefánt ellésénél ápolók és orvosok lesznek jelen. A feladatuk, hogy az anyaállatot segítsék s zülés folyamán, esetleg segítőleg beavakozzanak.

Az állatkert ezzel az internetes publicity akcióval szeretné felhívni a figyelmet a távol-keleti iparban (például a fakitermelésnél, teherhordásban) feleslegessé váló ázsiai elefántok kiirtására, amely hovatovább a fajta fennmaradását veszélyezteti. A szabadon élő vastagbőrűek száma évről-évre csökken. Jelenleg 40-50 ezer ázsiai elefánt élhet a Földön. A nagytestű növényevők vadon csordákban élnek, egymással kifejlett szociális kapcsolatban. Azokhoz a vidékekhez kötődnek, ahol elegendő víz áll rendelkezésre, hiszen naponta akár 90 liter vizet is megisznak, és a bőrüket is vízzel tisztogatják.

Egy másik internetes akció keretében egy néhány súlycsoporttal könnyebb emlős, a Hilde nevezetű aranyhörcsög ellését közvetíti a weben a német GEO magazin. A szíriai aranyhörcsög domesztikálásának 70. évfordulóját szeretnék így emlékezetessé tenni. A világon háziállatként milliószámra tartott aranyhörcsögből hét évtized óta most sikerült vadon élő példányt befogni.

Hilde nevezetű aranyhörcsög, reggel 10:05
1930. április 12.-én egy karavánút mellett, a szíriai Aleppo városa közelében ásott ki egy zoológus egy hörcsögalmot, és befogott 3 aranyhörcsögöt. A világ összes kedvencként tartott "hörije" ennek a három példánynak a leszármazottja. Az évforduló közeledtével egy jól felkészült német zoológus ismét hasonló expedícióra indult, és egy évvel ezelőtt megismételte a bravúrt: be tudott fogni vadon élő szíriai aranyhörcsögöket. Néhány példányt közülük Németországba vitt. Az egyik vadon született nőstény hörcsög Hilde, aki előreláthatólag április 20.-án a világháló közönsége előtt hozza világra kicsinyeit.

A vizsgálatok szerint egyébként a sok generáción keresztül belterjesen tenyésztett, és így genetikailag szükségszerűen nem tökéletes háziasított hörcsögök, és a frissen befogott példányok viselkedésében alig fedezhető fel különbség.  • Hírek
  • Megtakarítás