Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Anna-napon Pesti Anna-bál

2001.07.24. 16:33
Megint lesz Pesti Anna-bál, számszakilag a második, ahol akár húszezer plusz áfáért is végig lehet nézni, hogy tavaly óta mennyit fejlődött a pesti bálréteg ízlése. Az idén Szentpéteri Csilla látja vendégül a vendégeket a reformkor díszletei között, és természetesen három kategóriában bálkirálynőt is választ a közönség. Tulajdonképpen minden adott, hogy sikeresen átültessék a hagyományos balatonfüredi Anna-bál mozdulatait. Igazságtalanok lennénk azonban, ha nem jegyeznénk meg: ez nem fővárosi találmány, például a romániai Kolozson legutóbb az ortodox egyház képviseletében Emil Sumudean és Bodor Piroska, II. éves unitárius teológus kért áldást "a poraiból feltámadt rendezvényre".
Megint lesz Pesti Anna-bál, ahol akár húszezer plusz áfáért is végig lehet enni a menüt
Halaspult meleg halakkal, gombás gyöngytyúkcombok, pácolt lazac kaprosan, Gundel-bélszíntokány, erdélyi harcsa Kövi Pál módra, lazac és kardhal rákfarokkal és még legalább négyszer ennyi proletárlázító étek várja csütörtök este a Gundel Étterem kertjében, hogy a második Pesti Anna-bál vendégei megeméssze őket. Ha hinni lehet Bogád kollégának, tavaly 170 fő szabadult rá a tálakra, az idén azonban már háromszor több vendéget várnak a rendezők az állatkert mellé. A jegyeket szinte baráti áron árazták: facéran 29 ezer plusz áfáért már beengedik az embert, "de van családi jegy is, amely csak húszezer" - villantja fel a lehetőségek széles tárházát az Indexnek, a keddi sajtótájékoztatót levezénylő hölgy.

Nyári Operabál

A szervezők bevallottan az Operabál nyári kiadását szeretnék létrehozni, hogy ez a nyári társadalmi esemény lehessen a "nyár legrangosabb társadalmi eseménye". (Hangulatfestő elemként javasoljuk Erdélyi Szerencse Ödön keretben közölt versének elolvasását, amellyel a sajtótájékoztató kezdődött, és amelyet a költő saját maga olvasott fel izgatottan.)

Erdélyi Szerencse Ödön
ANNA
Anna mint faágon az alma
Lenézni őt onnan tilos
De akinek magától is Anna
A nyertes férfiak között is
Övé a győztesek hatalma
Mert ízesebbet nem kaphatna

Királynő ő felsőfokon
Saját bálja van csak neki
De ha Pest füvén koronája megbillenne
Valami kívülről jövő okon
Hát azt sem venné zokon

Köztudottan a bálokhoz elsősorban szép nők kellenek, hogy majd belőlük lehessen kiválasztani a királynőket. Így a Pesti Anna-bál arról szól, mint a többi Anna-bál: megválasztják a bálkirálynőket, csütörtökön például hármat: egy bálkirálynőt, egy junior kiránynőt és egy Örök Annát szavazhat meg a közönség. A jutalmak a vacsorameghívástól az üdültetésig szólnak, attól függően, hogy a szponzorok milyen szegmensét képviselik a hazai vállalkozói rétegnek.

Judith Müller, a parfümkreátor

Ezek közül "a többszörös Oscar-díjas parfümkreátor", Judith Müller ajándéka a legbizarrabb, lévén a kreált anyag nem más, mint egy "Lapis-lazuri árnyalatú márvány talpazaton art deco stílusú alabástrom szórós parfümüvegben" leledző parfüm, amelynek kompozíciójában a Ylang-Ylang, a bergamott, valamint a muget is szerepel. Nincs szó arról, hogy tisztában lennénk az előbb leírt mondat értelmével, de fontosnak tartjuk, hogy jelezzük az Olvasóknak: a világ nagyon sok érdekes dolgot rejt magában. A női szépszakasz mellé egyébként sármkirályt is ültethet az operaparódia, borshow és egyéb mulatságelemek mentén a teljes fáradtságig sasszézó közönség.

Fülöp János lánya

"A bál a reformkori Pest kellemes hangulatát, Déryné korát, annak emlékét idézi" - olvashatjuk a sajtóanyagban, amelyhez a főszervező csak annyit fűzött hozzá, hogy "az egész egy garden-party". Ebből következik, hogy eső esetére készült egy B-terv is, amelyből jelenleg csak annyi derült ki, hogy a bálozók fedett terepen lesznek, az ételek és a táncparkett viszont "nedves környezetben".

A hagyományos Anna-bál egyébként Balatonfüred városához kötődik, ahol az idén 176. alkalommal rendezik meg az eseményt. Az első Anna-bál Horváthékhoz kapcsolódik. Horváth Zsigmondnak négy fia született, a harmadik szülöttet Fülöp Jánosnak hívták, az ő lánya volt a füredi bálok névadója: Anna Krisztina. A bált mostanság a volt SZOT Szanatóriumban tartják. De írjuk ide rögtön, hogy Anna-bált rendeznek Fonyódon is, Sopronban is és Kolozson is, ahol a a vastagbetűsben jelzett áldási gesztus mellett tavaly a kis Sebesi Hripszimé Tündér népdalokat adott elő, és a beszámolók szerint "fellépésével elragadtatta a nézősereget".