Ágnes
-1 °C
2 °C

Kiemelték az összes áldozatot a roncsok közül

2006.01.20. 13:43
Pénteken kora délutánra kiemelték a roncsok közül a szlovák katonai repülőgép-szerencsétlenség mind a negyvenkét áldozatát a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hejce mellett. A balesetet egy ember élte túl, a gép első tisztje.

Megtalálták és kiemelték a roncsok közül a csütörtök este Magyarországon lezuhant szlovák katonai szállító-repülőgép valamennyi áldozatát. A katasztrófa helyszínén negyvenkét holttestet találtak, a szerencsétlenséget egy ember élte túl.

A holttesteket a légi baleset helyszínéhez legközelebbi településre, Hejcére szállítják, innen pedig Kassára viszik, ahol azonosítják az áldozatokat - közölte az MTI-vel Varga Mihály, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei védelmi bizottság titkára.

A Koszovóból 43 szlovák békefenntartóval a fedélzetén induló An-24-es a kassai landoláshoz készülve a szabályszerűnél gyorsabban ereszkedett, emiatt három kilométerrel tért el keletre a Hernád folyó völgyében kijelölt útvonaltól és a 783 méter magas Borsó-hegynek ütközött. Itt hatszáz méter hosszan, harminc-negyven méter szélességben tarolta le az erdőt. Helyszíni tudósítónk a mentési munkálatokat végzőkkel egyező saját tapasztalatai alapján 350 méter hosszan, harminc méter szélesen letarolt erdőről számolt be. A gép a földön kezdett lángolni, majd felrobbant. Tudósítónk jelentése szerint a letarolt fák megfeketedtek, de nem égtek el.

Minden a tragédiáról>>>

A körülbelüli eltérés a kijelölt útvonaltól (Térkép: lazarus.elte.hu)

Valami lángolt

A szlovákok radarjáról - a kassai repülőtér határhoz közelisége miatt, már magyar területen a szomszédos ország hatóságai veszik át a gépeket - 19:38 perckor tűnt el a gép. A magyar hatóságokat 19:50-kor értesítették a tragédiáról. A gép kötelékben repült egy szlovák An-26-ossal, az An-24-est húsz perccel követő gép utasai és személyzete a levegőből csak azt látták, hogy valami lángol a földön.

#alt#
Az Index fotóriportja a hegyről

A gépen a lezuhanásakor mindenki meghalt, kivéve egy embert, aki mobiltelefonján felhívta a feleségét, és egészen pontos meghatározást adott arról, hogy hol történt a tragédia. A férfit jelenleg a kassai kórházban ápolják, a szerencsétlenséget nagy valószínűséggel túléli. Az MTV Híradója szerint ő volt a gép első tisztje.

A túlélőről bővebben>>>

Minden elégett

A magyar rendőrséget 20:04 perckor értesítik arról, hogy feltehetően lezuhant egy gép, a mentőegységek 20:11-kor kapják a jelzést. A tragédia nehezen megközelíthető helyszínére Kassáról és Szolnokról is elindult egy mentőhelikopter, de a nagy szél miatt nem tudtak leszállni. Helyszíni tudósítónk jelentése szerint a tragédia helyszínét még másnap is csupán kis terepjárókkal lehetett viszonylag akadálymentesen megközelíteni, a nagyobb teherautók kivétel nélkül többször is elakadtak. A tájat félméteres hó borítja, köd és havazás is nehezíti a közlekedést.

Elsőként két magyar rendőr ért a még lángoló géphez. A lángoló roncsokat a tűzoltók poroltóval oltották el. A rendőrök sok halottról és egy túlélőről számoltak be.

Nincs remény


Az Index helyszíni képei

A Borsó-hegy lábánál fekvő Hejce polgármestere a falubeliekből szerveződő csapattal is felment a helyszínre, a hivatásosok száma négyszáznegyven volt. Helyszíni tudósítóink beszélt egy vilmányi lakossal, akinek a helyismeretét is igénybe vették a mentésben, és aki így járt a baleset helyszínén. A férfi "borzasztó látványról" számolt be, mindenfelé szétszóródott roncsokat és emberi maradványokat látott.

A mentőcsapatok az éjszaka félméteres hóban és sűrű ködben kutattak újabb túlélők után, de csak kilenc holttestet találtak. Miután kivilágosodott, a megtalált holttestek száma huszonegyre, kora délutánra harmincnál többre nőtt. Az áldozatok között szerepel a szlovák hadsereg tábori lelkészetének vezetője, valamint három nő is. Utóbbiak közül kettő profi katona, egy pedig hostess volt, de ő is a hadsereg kötelékében szolgált. A tűzoltók pénteken kora délutánra emelték ki a roncsok közül az összes áldozat holttestét - közölte Dobson Tibor, az országos katasztrófavédelem szóvivője.


Képek a katasztrófa helyszínéről
A Borsod Online képes beszámolója

A gép fekete dobozát péntek délelőtt találták meg, de hogy a gép pilótája miért tért el az engedélyezett útvonalról, azt nem lehet tudni.

"Azért szomorú ez az egész, mert a szlovák katonák egy teljesített misszió után, tíz kilométerre hazájuktól vesztek oda" - mutatott a terepszemle végén a ködbe burkolózó Szlovákia irányába Havril András tábornok, magyar vezérkari főnök, jelentette tudósítónk. Távozásakor a magyar és a szlovák légügyi hatóságok munkatársai és a magyar rendőrök megkezdték a helyszíni szemlét. A megjelölt roncsokat a tűzoltók egyesével szállítják le a hegyről.

A lezuhant gépet 1969-ben gyártották, és 2006. május 27-én kellett volna generáljavításra mennie. semmi nem utal arra, hogy a szerencsétlenségben esetleg műszaki hiba játszott volna közre. A magyar honvédségnél An-24-es gépek nincsenek, és a polgári közlekedésben is ritkaságnak számít.