József, Bánk
-7 °C
0 °C

Egy vécé okozott légikatasztrófát

2003.04.16. 12:43
A fedélzeti mellékhelyiség ajtajának túl határozott berántása okozott 50 halálos áldozatot követelő légiszerencsétlenséget néhány éve Oroszországban. A lezuhant Antonov-24-es már 35 éves volt, pedig csak 18 éves időtartamra építették.
A fedélzeti vécé ajtajának erőteljes becsapása okozta enyhe rázkódás láncreakciót váltott ki a repülőgép farában, amely a WC szivárgó csővezetékei miatt elrozsdásodott. Az Antonov-24-es emiatt 6000 méteres magasságban az Észak-Kaukázus felett kettétört, erre az eredményre jutott a dél-oroszországi Sztavropolban létrehozott vizsgáló bizottság, jelentette a Kommerszant moszkvai napilap.

Eljárás a főmérnök ellen

A szerencsétlenül járt repülőgép 1997. március 18-án bérelt járatként tartott Sztavropolból a törökországi Trabzon városába, ötven emberrel a fedélzetén.. A katasztrófát senki sem élte túl. A légitársaság főmérnöke ellen most büntetőeljárás indult, mert a 35 éves gép repülési engedélyét kielégítő vizsgálat nélkül hosszabbította meg - írta a dpa német hírügynökség.

Túlkoros gép

Sajtóbeszámolók szerint az Antonov-24-est mindössze 18 éves élettartamra építették. A légcsavaros gép lezuhanása előtt néhány évig Afrikában repült, és már ott kiselejtezték.