Donát
-4 °C
2 °C

Hőségriadót rendelt el az ÁNTSZ

2005.07.26. 16:12
A hőmérséklet a hét végéig egyre emelkedik. Kedden az ÁNTSZ hőségriadót rendelt el. Ezekben a napokban a halálozások száma 15 százalékkal emelkedhet. Maradjunk otthon, igyunk sok folyadékot, és szálljunk magunkba.

Hőségriasztást rendelt el az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) a kánikulai meleg miatt kedden. A riasztást akkor rendelik el, ha egy napon keresztül a napi átlaghőmérséklet 25 fok, mondta Bujdosó László. Nemzetközi tapasztalatok szerint ilyenkor 15 százalékkal növekszik a halálozások száma, ha a 27 fokot eléri a napi átlaghőmérséklet, akkor már 30 százalékkal nő a halálozás, ezért szükséges a lakosság megfelelő tájékoztatása.

Az ÁNTSZ közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy az idősek tartózkodjanak hűvös helyen, kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát. Az ÁNTSZ arra kéri az időseket, hogy langyos vízzel zuhanyozzanak naponta többször.

Folyadékbevitelre van szükség

A kánikula idején mindenkinek ügyelnie kell a fokozott folyadékbevitelre, szükség szerint a szokásos mennyiség többszörösére is szükség lehet, figyelmeztetett a szolgálat.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta, ne hagyjunk gyermeket, háziállatot tűző napon álló autóban, mert pár perc alatt is 50-60 fokra tud felmelegedni az autó belseje, és a benne ülők hősokkot kapnak. Ne hagyjunk az autóban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő spray-t és gázöngyújtót, mert ezek is tüzet okozhatnak.

A vízpartokon lehűlést keresőket Dobson arra figyelmezteti, hogy felhevült testtel ne ugorjanak be a hideg vízbe, ne ússzanak teli hassal vagy ittasan. A szóvivő a kirándulókat arra figyelmeztette, mindig gondoskodjanak elegendő folyadékról, és ne térjenek le a turistaútról.

Maradjunk otthon

Felhívta a figyelmet arra is, hogy aki egészségi, fizikai állapota miatt nem bírja a meleget, az inkább ne induljon útnak, ha megteheti. Ha mindenképpen ki kell mozdulnia otthonról, akkor a kora reggeli vagy késő esti időpontokat válassza.

A héten kánikulára lehet számítani. A hétvégére a csúcshőmérséklet elérheti a 37 Celsius fokot is. Kedden nyugaton, északon többször, másutt időnként növekszik meg a felhőzet.

Nyugaton, északon szórványosan, másutt néhol várható zápor, zivatar, egyes zivataros gócokban jégeső, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, zivatarfelhők környezetében azonban erős, viharos széllökések lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16, 21 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 28, 33 fok között alakul.