Gerzson
-3 °C
3 °C

Holland apácák az internet bűvöletében

2001.05.12. 16:32
A Mater Misericordiae katolikus rend tíz idősödő apácája február óta tanulja az internet használatát. Azóta annyira megszokták a kibertér kihívásait, hogy egy internetcafé megnyitását tervezgetik.
Februárban öt, internetkapcsolattal ellátott számítógépet helyeztek el a Mater Misericordiae katolikus rend szeretetotthonába. Akkor tíz idősödő apáca - a legidősebb 89 éves - iratkozott fel a heti internetkurzusra. A szeretetotthon vezetője, Jef de Laat szerint a kurzust az apácák kérésére indították el; azóta harmincan jelezték, hogy ők is megtanulnák az internet használatát. A vezető a Reuters hírügynökségnek elmondta, hogy az apácák tudásvágya és az internethasználati lehetőségek kiszélesítése miatt egy internetcafé megnyitását tervezik.

Istent semmi sem előzheti meg

A Reuters kérdésére, miszerint az internet használata nem jelent-e kevesebb Istenre fordított időt, az otthon vezetője azt válaszolta: "Az apácáknak meg kell adni azt a lehetőséget, hogy az újmédiáról tanuljanak, és bízom benne, hogy azt korrektül teszik. Istent semmi nem előzheti meg".

A hetvenéves Clementine van der Poll nővér az internetet egyházi és világhírek olvasására használja, de szívesen kutakodik a holland királyi család élete iránt. A tervek szerint az internetcafé, mely a brédai püspök áldását is megkapta, május 16-án nyílik meg.