Jenő
-3 °C
6 °C

Lassan vonul le az ár a Dunán

2002.08.19. 22:01
Hétfőn délután Adonynál tetőzött a Duna, estére lassú apadás kezdődött a folyó Fejér megyei szakaszán. Rendkívüli esemény sehol nem történt és a szakemberek szerint Tolnában sem lesz szükség harmadfokú készültségre . A Duna felső szakaszán folyamatosan apad, a fővárosban pedig hétfőn hajnalban tetőzött 849 centiméteren.

Adonynál lassan apad

Árvíz galéria
Tekintse meg galériánkat Ön, klikk a képre!
A Duna Fejér megyei szakaszán, Ercsinél és Dunaújvárosnál lassú apadás kezdődött, s Adonynál sem emelkedett a víz az elmúlt órákban -tájékoztatta az MTI-t Üveges László ezredes, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Ercsinél két centimétert apadt, s 20 órakor 715 centiméter volt a Duna, ugyanannyit mérséklődött Dunaújvárosnál is, Adonynál viszont változatlanul a délutánival megegyező értéken, 728 centiméteren áll. A lassú apadás több napig is elhúzódhat, s ez idő alatt változatlanul folytatni kell a védekezést.

A Duna Fejér megyei szakaszán "erősen tartják magukat" a fővédművek, s a jelenlegi helyzet alapján nem valószínű, hogy újabb épületek kerülnének veszélybe, újabb családokat kellene kitelepíteni. Adonynál hat embert kellett kitelepíteni, Ercsiben pedig egy négytagú családnak kellett elhagynia az otthonát.

Az árvíz nem veszélyezteti a 6-os főközlekedési utat, de a Duna menti szakaszon végig 60 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben.

Fejérben egyébként kedvezőbb a helyzet, mint a folyó felső folyásánál. Ennek ellenére Dunaújvárosnál a víz korábban elöntötte a Szalki-szigetet.

Nem kell robbantani Dunabogdányban

Dunabogdány teljes védelmi szakaszán konszolidálódott a helyzet és biztosra vehető, hogy nagy katasztrófa már nem történhet - jelentette ki hétfőn Schuszter József, a település polgármestere. Elmondta: "természetesen észnél kell lenni és a következő három nap folyamán is mindent el kell követni a váratlan árvízi jelenségek megelőzéséért". Schuszter József kacsának nevezte azokat a szárnyra kapott híreket, melyek szerint fel kell robbantani valahol a védelmi vonalat, hogy lehetővé tegyék a víz levonulását.

Tolnában nem lesz harmadfokú készültség

Árvíz galéria
Tekintse meg galériánkat Ön, klikk a képre!
Az előrejelzések szerint nem kell elrendelni a harmadfokú készültséget a Duna Tolna megyei szakaszán és Baján sem, mert a vízmagasság nem fogja elérni a 900, illetve a 950 centimétert. Horváth Emil, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatási felelőse az MTI-nek elmondta: a Duna vízállása hétfőn reggel Paksnál 836 centiméter volt, a tetőzés keddre, 850 és 890 centiméter között várható. Tolna megyében a gátaknál 138-an dolgoznak, a védekezésre eddig 11 ezer homokzsákot használtak fel, valamint összesen 82 ezret szállítottak a legveszélyeztetettebb településekre: Bölcskére, Bátára, Domboriba és Pörbölyre. Bár a folyó mentén épült nyaralókat elöntötte a víz, a települések nincsenek veszélyben. - Súlyosabb helyzet egyedül Bátán alakult ki, ahol 14 ház lakóját vasárnap estig kiköltöztettek.

Az ár emellett további 100 épületet fenyeget, védelmükre homokzsákokból egy másfél méter magas gát épült a faluban - tette hozzá.

Az Alsó-dunavölgyi Vízügyi Igazgatóság ügyeletese szerint várhatóan nem kell elrendelni a harmadfokú készültséget Bajánál sem, ahol a Duna nem éri majd el a 950 centimétert. A folyó vízállása hétfőn délelőtt 894 centiméter volt, óránként 2 centiméterrel emelkedik, tetőzése keddre, vagy szerdára várható. Az áradás miatt ott is víz alá kerültek a nyaralók, de a várost nem fenyegeti veszély.

Hajnali tetőzés a fővárosban

Lezuhant egy helikopter
Lezuhant a katasztrófavédelem egyik Mi-2-es helikoptere a Pest megyei Sződliget és Felsőgöd között hétfő délelőtt - tájékoztatta az MTI-t a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Elmondta: a helikopterben utazó két ember és a pilóta nem sérült meg komolyabban. A Havariapress úgy tudja, a gépen hatan tartózkodtak.
Budapesten vasárnap este nyolc órától hétfő hajnali 6-ig 849 cm volt a vízállás. Ez az érték négy centiméterrel meghaladja az 1965-ben mért eddigi legnagyobb vízállást. A Római-parton még keményen védekeznek a gátakon, de rendkívüli esemény a fővárosban nem történt.

A Budapest feletti szakaszon folytatott védekezés eddig szinte mindenütt eredményes volt, csak néhány helyen szakadtak át a nyári és a nyúlgátak. A medréből kilépett folyó eddig szinte csak ártéri területeket öntött el, ellepett még néhány védhetetlen mezőgazdasági területet és több üdülőövezetet. Ezeken a helyeken sok épületet elöntött az áradó Duna, és több útszakaszt is le kellett zárni a gátakon átbukó víz miatt.

A legveszélyeztetettebb területeken a gátak jól bírták a terhelést, egyedül Kisoroszinál okozott komolyabb meglepetést egy hirtelen átszakadó töltés. A víz itt több lakóházat is fenyeget. Győr-Moson-Sopron megyében már mindenhol apad a folyó, és Komárom-Esztergom megyében is megkezdődött a lassú vízszint-csökkenése.

Kevesebben a gátakon
Az árvízi elleni védekezésben résztvevők számát több mint 9 000 fővel csökkentették hétfőn délutánra - tájékoztatta az MTI-t közleményben Endrődi István ezredes, a Kormányzati Kommunikációs Központ Műszaki Operatív Törzsének vezetője. Hétfőn délelőtt az országban még 26 500 ember dolgozott a gátaknál és a töltéseken. Hétfőn délutánig 2 021 embert szólítottak fel arra, hogy költözzön ki otthonából.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?