Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Vasúti apartheid Olaszországban?

2003.01.17. 13:16
Az olaszok és az Európai Unión kívülről érkezett utasok szétválasztását akarja megvalósítani a vasúti közlekedésben egy populista olasz kormánypárt.
A jobboldali Északi Liga (LN), amely tagja Silvio Berlusconi miniszterelnök kormánykoalíciójának, a trentói járási tanácsban állt elő a fenti javaslattal.

"Mindenről a bevándorlók tehetnek"

Sergio Divina és Erminio Boso tanácstagok szerint nem tűrhető tovább, hogy a Verona-Bolzano közötti vonatra reggelente felszálló "bevándorlók zaklatják az olasz utasokat". Ennek megelőzése érdekében külön vagonokban kellene utazniuk az olaszoknak és az Európai Unión kívülről érkezett egyéneknek.

"A bevándorlók megszállják a fülkéket, lehúzzák a cipőjüket, elfoglalják más utasok ülőhelyeit; a helyzet elviselhetetlenné vált" - olvasható a két képviselő felhívásában, amelyről a La Repubblica című baloldali napilap számolt be. A járási tanácsban többséggel bíró balközép szövetség felháborodással reagált a jobboldali politikusok kezdeményezésére, embertelennek minősítve a "vasúti apartheid" rendszerét.