Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Népszerű az apasági teszt a német férfiak között

2001.05.30. 13:49
Az orális szex után apává lett Boris Becker esete óta egyre több német férfi végeztet el saját költségére apasági vizsgálatot, hogy megbizonyosodjék róla: valóban ő-e gyerekének vérszerinti apja. Számos magánvállalkozás végzi már el az eljárást, ám ezeknek nem mindegyike megbízható. A férfiak azért fordulnak a vizsgálathoz, mert esetleg valami a fülükbe jutott, netán rettegnek a tartásdíjtól. A nők pedig szeretőiket viszik orvoshoz, ha nem tudják, ki lehet az apa - esetleg három férfi közül.
Óvatos becslés szerint Németországban évente mintegy 7000 olyan gyermek születik, akinek más a vérszerinti apja, mint akit annak tartanak - írta egy német szaklap két brit tanulmányban közölt adatokat németországira átszámítva.

Félrelépés, gyerektartás

Boris Becker
Mégsem ennek hatására, hanem a teniszcsillag, Boris Becker esete után kezdett megemelkedni az apasági vizsgálatok száma Németországban. Beckerrel az történt, hogy tudtán kívül ejtett teherbe egy modellt, aki orális szeretkezésük után a sztár spermáját használta fel fogamzásra. A vizsgálat miatt orvoshoz fordulók többsége olyan családapa, akinek különböző pletykák jutottak a fülébe, vagy akinek neje bevallotta, hogy "félrelépett".

A legtöbb esetben azonban a fenyegető gyermektartás-fizetés az, ami a lehetséges apákat laboratóriumba készteti. A felek megpróbálnak egyezséget kötni, még mielőtt az ügy bíróság elé kerülne, és még költségesebbé válna.

Olcsó kóklerek

A gyorsan növő "piacon" már megjelentek a kuruzslók is: magánvállalkozások sora foglalkozik már ilyen szolgáltatással, amelyek a hivatalosan megállapított költségek töredékéért kínálják a "szolgáltatást". Ezek nem mindegyike "komoly" azonban - figyelmeztetnek szakértők. Van olyan intézmény, amely megelégszik azzal, hogy borítékban beküldjenek hozzá néhány hajszálat a gyerektől és a férfitől, s ennek alapján már ki is állítják az apasági igazolványt.

Egy wiesbadeni magánlaborban például már 820 márkáért (közel százezer forint) megrendelhető az apasági DNS-vizsgálat, s elvégzéséhez elegendő egy kevés nyál vagy néhány hajszál. A laboratóriumot már működésének második évében mintegy háromezren keresték fel, csaknem kivétel nélkül magán-"kuncsaftok". Ennek sokszorosába, 3000 ezer márkába kerül a Vöröskeresztnél elvégeztetett vizsgálat. Az eljárás megbízhatósága azonban 99,9 százalékos, és a DNS-vizsgálat mellett vércsoport-megállapítást is végeznek.

Melyiket a három közül?

Laboratóriumi jelentések szerint némelykor nők is kérnek apaságot megállapító vizsgálatot, mivel nem biztosak benne, hogy ki az apja gyermeküknek. Előfordult, hogy egy nő három lehetséges "apával" is felkereste a frankfurti egészségügyi központot, de kiderült, hogy egyik sem volt vérszerinti apja gyermekének. Vannak esetek, amikor asszonyok a szeretőjükkel keresnek fel egy laboratóriumot, mivel tudni szeretnék, hogy kitől van a gyermek, és hogy kell-e "meggyónniuk" valamit a férjüknek, vagy sem.