Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Börtönre ítélték a vesztegető APEH-revizorokat

2006.10.17. 15:25
Kapcsolódók (6)
Első fokon 7 vádlottal szemben összességében 12 év börtönt és 2.5 millió forint vagyonelkobzást rendeltek el egy vesztegetési ügyben.

Börtönbüntetésre ítélt a bíróság öt vesztegetéssel vádolt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei APEH-revizort.

Adóhiányt csökkentettek

A két évvel ezelőtt indult vesztegetési ügyben kedden hirdetett első fokú ítéletet a megyei bíróság. Az ügyben 7 vádlottal szemben összességében 12 év börtönt és 2.5 millió forint vagyonelkobzást rendeltek el, míg két vádlottat felmentettek a terhükre rótt bűncselekmény alól.

A kilenc vádlott között 5 volt APEH-revizor szerepelt, a többi vádlott vállalkozó volt, egyikük egy észak-magyarországi település polgármestere. A vádhatóság azzal vádolta őket, hogy bizonyos - általában százezres nagyságrendű - összegekért adóhiányt csökkentettek.

Nem jogerős

A legsúlyosabb büntetést az elsőrendű vádlott, az adóhivatal volt szakfőtanácsosa kapta: őt a bíróság 4 év végrehajtandó börtönre és másfélmillió forint vagyonelkobzásra ítélte.

Volt revizor társai ugyancsak végrehajtandó szabadságvesztést és néhány százezer forint vagyonelkobzást kaptak. A per civil vádlottjai közül a polgármester 1 év börtönt kapott, 3 évre felfüggesztve, a bíróság egyúttal előzetes mentesítésben részesítette a férfit.

A három másik vállalkozó ugyancsak felfüggesztett büntetéseket kapott. Az ítélet a fellebbezések miatt még nem jogerős.